Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li životinje padaju u depresiju?

Primati, glodari i druge životinje, mogu pokazati znakove tuge, otkriva studija…

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ako naučimo više o depresiji kod životinja, mogli bismo jednog dana to znanje i da iskoristimo na ljudima, kažu naučnici koji veruju da svi sisari dele istu bazičnu povezanost neurona u mozgu koja izaziva emocije (iako se mnogi ne slažu sa ovom pretpostavkom).

Asistent profesora neuroloških nauka Olivije Berton i njegove kolege sa Univerziteta u Pensilvaniji, predstavili su rezultate novih istraživanja na glodarima, primatima i ribama, koji su pokazivali da ove životinje mogu da pokažu odsustvo interesovanja za okruženje i druge životinje koje su im u blizini. Berton je odgovorio na nekoliko pitanja o tome šta znamo, a šta ne znamo o depresiji kod životinja.

Da li životinje padaju u depresiju?

Depresija je stanje definisano na osnovu simptoma koje mogu da iskuse ljudi i koji su vrlo subjektivni. Uobičajeni su, na primer, osećaj krivice, razmišljanje o smrti i nemogućnost da u bilo čemu uživamo. Životinje ne mogu da nam kažu da li doživljavaju slične simptome, tako da je odgovor, strogo govoreći: Ne možemo biti sigurni.

Koji znakovi mogu da ukažu da je životinja možda u depresiji?

Postoje određeni aspekti ove boleti koje je moguće izmeriti kod životinja. Jedan od ključnih simptoma depresije je anhedonizam, pad ili potpuni gubitak interesovanja za aktivnosti koja mogu da izazovu osećaj zadovoljstva.

Možemo izmeriti interesovanje za hranu koju životinja voli ili motivisanost za seksualne aktivnosti. Takođe merimo kakva je njihova socijalna interakcija sa drugim životinjama u grupi, kao i promene u šablonu spavanja i dnevnih aktivnosti. Još jedno ponašanje se često koristi kako bi se izmerilo prisustvo depresije kod životinja, a to je da li brzo odustaju i predaju se kada su izloženi stresnoj situaciji.

Koje životinje pokazuju ovakve znake depresije?

Definitivno, najubedljiviji su dokazi koje smo prikupili posmatranjem primata. Trenirani posmatači mogu da primete kada se majmun oseća depresivno. Njihovo emotivno ponašanje je vrlo slično ljudskom, pa čak i na osnovu facijalne ekspresije možemo da pretpostavimo kako se osećaju. Problem sa kojim se susrećemo je što se laboratorijska ispitivanja na primatima i glodarima obavljaju na životinjama u zatočeništvu, koje su odrastale u osiromašenim uslovima u odnosu na one u prirodnom okruženju. Sve to može da izazove promene koje podsećaju na depresiju. Trenutno ne postoji mnogo dostupnih podataka koji porede emotivno reagovanje životinja u laboratoriji i u divljini.

Mogu li domaće životinje i kućni ljubimci biti depresivni?

Veterinari često daju antidepresive psima da bi lečili poremećaje u njihovom ponašanju. Na primer, ako vlasnik napusti kuću i pas doživi stres povezan sa razdvajanjem, iz toga se može razviti destruktivno ponašanje, kao što grebanje sopstvenog tela dok ne prokrvari ili uništavanje nameštaja. Smatra se da je to primer pseće verzije psihijatrijskih poremećaja. Iako se u praksi pokazalo da lekovi namenjeni ljudima imaju efekta i na pse, obimnija studija na ovu temu još nije obavljena.

Studija profesora Brentona objavljena je u novom broju časopisa Science.

Izvor: National Geographic News

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka