Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iza objektiva: NG fotograf Mark Leong

Kako je nastala ova fotografija snimljena na ulicama Hong Konga…

  Izvor: Foto: Mark Leong

Na dan 4. juna 1989. godine Mark Leong je počeo da fotografiše u Kini. Boravio je u Hong Kongu dok su se odvijali protesti protiv sloma vlade na trgu Tiananmen u Pekingu. Prošle godine, na dan 22. godišnjice ovog događaja, odigrala se slična scena. Ovaj put, demonstranti su bili grupa umetnika u luksuznoj šoping četvrti Causeway Bay. „Slobodni duh Hong Konga dozvoljava kreativni izraz“, kaže Leong. „Ovi umetnici su koristili žutu boju da bi predstavili slobodu, mir i narod Kine.“

P: Šta vas je privuklo u ovoj sceni?

O: Zapanjilo me je to što je umetnik osećao, ili znao, da svoje telo može da pretvori u oglasnu tablu za retoriku protiv vlade. Stajao je tamo oko dva sata dok su njegovi saradnici nudili olovke i lepljive papiriće  prolaznicima, pozivajući ih da napišu poruku povodom 4. juna. Na porukama je pisalo „Pravda i etika“, „Nećemo zaboraviti“ i „Oslobodite aktiviste“. Na mnogima je stajalo jednostavno „4.6.“ ili „4. jun“.

P: Pažnju ljudi privlači osoba koja leži u pozadini. Šta se to dešavalo?

O: Hong Kong je grad čiji stanovnici obožavaju foto aparate. „Čovek oglasna tabla“ je bio toliko zanimljiv, da mi je bilo veoma teško da napravim fotografiju bez prolaznika koji mi uleću u kadar sa svojim kamerama. Njihova pažnja je međutim skrenuta sa njega, kada je drugi umetnik legao na ulicu, napunio usta vodom i pustio male rečne krabe da plivaju pored. To je vizuelno poigravanje sa kineskim eufemizmom za cenzuru. Ova fotografija me podseća film „Brazil“ iz 1985. godine. U njemu, glavni lik, buntovnik, okončava svoj život kada listovi papira počnu da se lepe za njega, celog ga oblažu, a onda se razlete ne ostavljajući više ni traga od njega.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka