Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zanimljivosti

Kineski zid je duži nego što smo mislili

Autor Ana Randjelovic
Autor Ana Randjelovic

Nedavno je objavljena nova, zvanična dužina Kineskog zida…

Izvor: Foto: Shutterstock

Sudeći prema rezultatima najnovije studije, ovaj impozantni objekat dugačak je 21,196 km, prenela je kineska agencija Sinhua.

Preliminarna studija objavljena 2009. godine procenila je da dužina zida iznosi 8,850 km, a sada je po prvi put objavljena precizna cifra, značajno veća od prethodne.

Državni zavod za kulturno nasleđe Kine, objavio je ove rezultate na osnovu arheoloških istraživanja koja se sprovode još od 2007. godine. Ranije pretpostavke o dužini zasnivale su se uglavnom na istorijskim zapisima, međutim sada postoje solidni naučni dokazi koji to potvrđuju.

Tong Minkang, zamenik direktora Zavoda, rekao je da je ovo istraživanje obuhvatalo više od 43.000 istorijskih i kulturnih lokacija, među kojima je bio i Kineski zid.

Zid je izgrađen da bi se zaštitila severna granica Kine, a prvi radovi su započeti još 500. godine pre nove ere. Danas je, međutim, ostalo netaknuta svega 8.2% originalnog zida. Kineski zid je na listi Svetskog nasleđa kulturne baštine od 1987. godine, a za jedno od novih sedam svetskih čuda proglašen je 2007. godine.

Izvor: BBC

Najnovije

Priroda

Nauka