Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

WWF upozorava: Od 54 vrste morskih pasa i raža u Jadranu, 36 je UGROŽENO

Povodom Svetskog dana svesnosti o morskim psima iz Svetske organizacije za zaštitu prirode (WWF) upozravaju da je u Jadranu 36 vrsta morskih pasa i raža ugroženo.

 Raže_1345173530.jpg Izvor: Shutterstock

Zabrinjava takođe da populacije morskih pasa i raža kontinuirano opadaju, dok se tri vrste smatraju izumrlima.

Neke kritično ugrožene vrste, poput goluba ćukana i dalje su bez ikakvih mera zaštite ili upravljanja, a stalno odlaganje konkretnih akcija uzrokuje stalni rizik za ugrožene vrste, čime se ugrožava dugoročna održivost ribarstva i zdravlje morskog ekosistema, upozorila je WWF Adria.

Zabrinjava podatak i po kojem je u Sredozemlju, koji je dom najvećem broju ugroženih vrsta morskih pasa i raža na svetu, ugroženo čak 58 odsto svih vrsta morskih pasa i raža. Sredozemlje se i najbrže zagrejava, pa se opasnost od izumiranja tih morskih životinja dodatno povećava.

Iako su, kažu, morski psi često predstavljeni kao opasni predatori, posebne tokom letnje sezone, oni su zapravo u velikoj opasnosti, a u pregrejanom Sredozemnom moru, uloga morskih pasa i raža ključna je i nezamenjiva.

Važnost morskih pasa i raža u Sredozemnom moru višestruka je. Neke vrste raža deluju kao inženjeri staništa, jer tokom plivanja svojim perajima podižu pesak sa dna, čime stvaraju mikro staništa za ostale manje morske organizme i pomažu im da pronađu hranu.

Druge vrste prenose hranljive materije iz jednog morskog sloja u drugi, čime povećavaju bogatstvo života u moru, dok neke vrste direktno utiču na ublažavanje posledica klimatske krize, slažući ugljenik u svojim organizmima, poručuje Patrik Krstinić iz WWF Adrije.

Iz WWF Adrije ističu kako nedavne obavezujuće odluke Svetske organizacije za poljoprivredu UN-a bude nadu u očuvanje morskih ekosistema, ali mediteranske zemlje moraju da preuzmu vodeću ulogu u upravljanju ribarstvom.

Pri tome je, kažu, potrebno dodeliti odgovarajuće resurse za upravljanje ribarstvom, osigurati stalno prikupljanje podataka i praćenje stanja ugroženih vrsta i uključiti sve zainteresovane strane, posebno ribare, u formiranje novih mera upravljanja.

"Jedino tako možemo zajedno da očuvamo važna staništa za morske pse i raže i osiguramo njihov opstanak", poručuju iz WWF Adrije.

Izvor: N1/HINA

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:14
Ronjenje, Ajkule
Izvor: tiktok/fishingfins
Izvor: tiktok/fishingfins

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka