Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najnoviji podaci Crvene liste: Populacija tigrova blago raste, dok se za opstanak bori jedan od stanovnika Dunava

Autor Aleksandra Cvetić

Međunarodna unija za zaštitu životinja je objavila najnovije podatke za IUCN Crvenu listu ugroženih vrsta, a podaci pokazuju da je ugrožen opstanak 41.459 vrsta biljaka, životinja i gljiva.

 Tigar Izvor: Shutterstock

Crvena lista ugroženh vrsta predstavlja smernice u borbi za očuvanje vrsta i donošenje odluka o upravljanju prirodnim resursima. Prema najnovijim podacima sveobuhvatnog izvora o globalnom statusu biljaka, životinja i gljiva, procena je da od ukupno 147.517 vrsta, ugrožen je opstanak njih 41.459.

Možda će vas interesovati i:

Saopštenje koje je izdala Međunarodna unija za zaštitu životinja otkriva da je trenutno svih 26 vrsta jesetri u opasnosti od izumiranja. Ovaj put na Crvenoj listi kao ugrožen se našao i leptir monarh. Vrsta koja je poznata po svojim dugim migracijama u toku godine, trenutno se bori za opstanak usled gubitka staništa i klimatskih promena. S druge strane, populacija tigra beleži blag porast u odnosu na prethodna istraživanja. 

Situacija u regionu nije mnogo drugačija od onog na globalnom nivou. Kako IUCN navodi, sve preživele vrste jesetri su sada u opasnosti od izumiranja, a kao glavni razlog naveli su izgradnju brana i krivolov. Procene su da je njihovo izumiranje bilo mnogo brže nego što se pre pretpostavljalo. Vrsta jesetri Jangce, naučnog imena Acipenser dabrianus prešla je iz kategorije krajnje ugrožene u izumrle u divljini. Dok su 17 vrsta jesetri sada krajnje ugrožene, tri ugrožene, a pet vrsta su označene kao osetljive.

 "Već je prošlo vreme da se pojačaju napori u očuvanju jesetri i spreči dalji pritisak na ove migratorne ribe. Pored kontinuiranog krivolova i problema prilova, jednostavno se ne radi dovoljno na očuvanju slatkovodnih staništa. Naprotiv, staništa jesetri su često pod pretnjom usled predloga novih projekata izgradnje i izmena na rečnim tokovima u našem regionu," rekla je Milica Mišković, saradnik za zaštitu vrsta u IUCN Regionalnoj kancelariji za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju.

Ona dodaje da je u okviru programa IUCN Save Our Species pokrenuta nova inicijativa za očuvanje jesetri na rekama Dunav i Rioni, kako bi se podržala aktivnost očuvanja na terenu, ali i edukovali ljudi o alarmantnom statusu preostalih vrsta jesetri. 

Uprkos tome što je lov na ovu ugroženu vrstu zabranjen međunarodnim zakonima, krivolov zbog mesa i kavijara jesetre negativno se odrazio na više od polovine vrsta. Stručnjaci ističu kako je jača primena propisa o ilegalnoj prodaji jedan od ključnih faktora u borbi za očuvanje. Međutim, izgradnja brana takođe utiče na sve vrste jesetri koje migriraju u svoja mrestilišta, dok zagrevanje reka usled klimatskih promena dodatno ometa njihovu reprodukciju.

Zaključak je da jedino obnovom slatkovodnog sistema, izgradnjom efikasnijih prolaza za ribe i obnavljenjem poriblja možemo očekivati da se populacija jesetri očuva u svetu, ali i kod nas. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka