Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nada za ugroženu vrstu: U Tisi uhvaćena dunavska jesetra, strogo zaštićena riba u Srbiji

Autor Beta

Jesetre pripadaju jednoj od najstarijih porodica riba, koje je čovek, izgradnjom brana, promenom rečnih tokova i krivolovom doveo do granice opstanka.

 jesetre_455340043.jpg Izvor: Shutterstock

Ribari koji imaju dozvole za ribolov, objavili su danas da su na reci Tisi uhvaćene dve jedinke ruske (dunavske) jesetre – strogo zaštićena vrsta u Srbiji, koja se nalazi pod trajnim lovostajem.

O ulovu jesetarskih vrsta obavešten je Pokrajinski zavod za zaštitu i na osnovu fotografija utvrđeno je da je reč o dve jedinke ruske jesetre, autohtonoj vrsti ribe, koja ima status strogo zaštićene vrste u Srbiji.

Možda će vas zanimati i:

Iz Rezervata prirode Znjanin naveli su da je prema navodima ribara, živa jedinka nepovređena vraćena u vodu na ušću reke Tisa u reku Dunav, dok je primerak uginule jedinke preuzela stručna služba Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Iz te ustanove su ukazali i da je trgovina jedinkama te vrste, poreklom iz divljine, zabranjena.

U sklopu maniferstacije Svetska izložba lova i prirode u Budimpešti "Jedno s prirodom" (One with Nature), koja je održana u Budimpešti, izvršeno je poribljavanje reke Dunav ugroženim jesetarskim vrstama oktobra ove godine.

Tom prilikom su u reku puštene kečige (Acipenser ruthenus), ruske (dunavske) jesetre (Acipenser gueldenstaedtii), kao i morune (Huso huso).

Većina jedinki je obeležena specifičnim žutim markerom na levom boku ispred leđnog peraja, koji sadrži serijski broj specifičan za svaku jedinku na osnovu kojeg se jedinke mogu identifikovati, ali i odrediti njihovo kretanje u slivu Dunava.

Stručnjaci Rezervata prirode ukazali su da se može očekivati da i u narednom periodu bude još podataka o ulovu ovih vrsta.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka