Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ugrožene vrste: Šta je IUCN Crvena lista?

Biloška raznovrsnost obezbeđuje stabilnost ekosistema, a samim tim i naš opstanak.

 Životinje Izvor: Foto: Shutterstock

Sve vrste su važne. Bilo da je u pitanju mrav ili medved, svaka vrsta ima značajnu ulogu u životnom ciklusu. Biološka raznovrsnost obezbeđuje stabilnost ekosistema, a samim tim i naš opstanak. Danas su brojne vrste prinuđene da traže nova staništa, često na granici ekoloških potreba, pre svega zbog gubitka prirodnog staništa, fragmentacije i degradacije.

Vrste su u prošlosti izumirale određenom dinamikom – jedna vrsta na milion svake godine. Današnji stepen izumiranja je od 100 do 1000 puta veći od istorijskog proseka i prevazilazi evolucioni potencijal vrsta. Najmerodavniji izvor informacija o statusu očuvanja vrsta u svetu jeIUCN Crvena lista ugroženih vrsta.

Čak 26 odsto vrsta procenjenih prema kriterijumima IUCN Crvene liste je ugroženo. Samo su četiri grupe potpuno procenjene na globalnom i evropskom nivou: sisari, ptice, vodozemci i golosemenice. Veoma mali procenat biljaka, beskičmenjaka i gljiva je procenjen i upravo u ovim grupama vrste su najbrojnije.

 iucn redlist grafikon Izvor: IUCN

Šta je IUCN Crvena lista?

  • Bogata zbirka informacija o ugrožavajućim faktorima sa kojima se suočavaju vrste, o njihovim ekološkim potrebama, staništima i o merama zaštite koje je potrebno preduzeti u cilju smanjenja ili sprečavanja stepena izumiranja;
  • Ona se zasniva na objektivnom sistemu za procenu rizika od izumiranja vrsta u slučaju odsustva mera zaštite;
  • Vrste su svrstane u jednu od osam kategorija ugroženosti, na osnovu primene kriterijuma u vezi sa veličinom, strukturom i rasprostranjenošću populacija i populacionim trendovima; i
  • Vrste navedene kao krajnje ugrožene, ugrožene ili osetljive se smatraju ugroženim i njima je potrebno posvetiti najveću pažnju prilikom planiranja mera zaštite.

Jedan od kustosa IUCN Crvene liste je Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN), globalno priznati autoritet na temu procene stanja u kom se nalazi živi svet danas i predlaganja mera za njegovo očuvanje.

Osnovana 1948. godine, Unija se oslanja na znanje, resurse i kontakte više od 1.400 organizacija članica i oko 15.000 stručnjaka kako bi formulisala znanja i pružila instrumente, rešenja i načine koji istovremeno omogućavaju ljudski napredak, ekonomski razvoj i zaštitu prirode. Kancelarija IUCN u Beogradu je otvorena 2004. godine, i to je danas sedište za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju. 

IUCN i National Geographic Srbija, zajedničkim projektom, upoznaju vas sa UGROŽENIM VRSTAMA u Srbiji i regionu. Skretanjem pažnje na ugroženost želimo ljude da podstaknemo na razmišljanje, ali i na akciju, kako bismo svi zajedno doprineli očuvanju vrsta i njihovih staništa!

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka