Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Specijalni rezervat Gornje Podunavlje - oaza prirode i života

Danas je Gornje Podunavlje bogatstvo kojim se ponosimo i koje je prepoznatljivo u svetu, ali da li znate kako je spasen „Evropski Amazon“ u Srbiji?

  Izvor: Foto: Jaroslav Pap

Da li znate šta su vlažna i plavna staništa? Da li znate koliko su značajna? Jedno od takvih staništa nalazi se na samo 200 kilometara od Beograda, i deset minuta od Apatina. U pitanju je specijalni rezervat Gornje Podunavlje, poznat i kao "Evropski Amazon".

Plavna područja služe kao prirodni rezervoari koji prihvataju više vode, a zatim je postepeno vraćaju u rečna korita. Sveža voda koja se izliva iz rečnog korita znači život za stotine biljnih i životinjskih vrsta. Jedno od takvih staništa nalazi se na samo deset minuta od Apatina. Ovo područje jedinstveno je po svom biodiverzitetu, ali i po tome što spaja šest zemalja – Austriju, Bugarsku, Hrvatsku, Mađarsku, Rumuniju i Srbiju. O značaju ovog rezervata prirode govori i podatak da je deo UNESKO rezervata biosfere "Bačko Podunavlje". 

Gotovo nigde u nizijskoj Evropi ne možemo videti takvu riznicu biološke raznolikosti, izuzetne poplavne šume, mrestilišta riba, strateške izvore pitke vode koju su stvorile reke Mura, Drava i Dunav. Ovde se nalazi jedno od najvećih staništa orlova belorepana u čitavoj Evropi, ali i brojnih drugih ugroženih vrsta poput male čigre, crne rode, dabra, vidre i skoro iščezle kratkonose kečige. Danas je Gornje Podunavlje bogatstvo kojim se ponosimo i koje je prepoznatljivo u svetu, ali da li znate kako je spasen "Evropski Amazon" u Srbiji?

U poslednjih 100 godina je regulacijom rečnog vodotoda za rečne plovidbe i poljoprivrede uništeno 80 odsto prirodnih plavnih područja uz Dunav, kao i biološki najproduktivnija staništa. Postojala je bojazan da će vlažna područja u predelu Gornjeg Podunavlja potpuno nestati, a da će retke i zaštićene životinje potpuno nestati. 

Vođena idejom da je skladan život između čoveka i prirode moguć, Coca-Cola sistem je u saradnji sa Svetskom organizacijom za prirodu – WWF, pokrenula inicijativu za obnovu vlažnih i plavnih područja duž Dunava. Coca-Cola se obavezala da će do 2020. godine vratiti prirodi svu vodu koju koristi u proizvodnji napitaka, a plan je ispunila već 2017. godine. Ovaj projekat ukupne je vrednosti od 4,4 miliona dolara, a WWF i Coca-Cola su u Srbiji započele pilot projektom obnove bara Šarkanj i Semenjača. Zahvaljujući eksperimentalnim metodama koje su razvijene i prvi put primenjene u Srbiji, po modelu korišćenom u našoj zemlji će se raditi i u preostalim zemljama kroz koje se "Evropski Amazon" prostire. Zahvaljujući ovakvim inicijatvama, vraćena je mozaičnost prirodnih staništa – vlažnih livada, slatina i vodnih "ogledala" u koje su se ponovo vratili beli i žuti lokvanj, močvarna perunika rogoz i sa njima i mnogobrojne vrste ptica močvarica.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka