Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jezero na najvećoj nadmorskoj visini na Balkanu: Poznato po plutajućim ostrvima i legendi koja je nekada izazivala strah

Vlasinsko je akumulaciono jezero, koje se sa površinom od 16,5 km2 nalazi na drugom mestu po veličini u Srbiji, a na prvom zbog nadmorske visine na kojoj leži - a koja iznosi 1213 m.

 Vlasinsko jezero_1972678778.jpg Izvor: Shutterstock

Pre formiranja jezera na području se nalazilo tresetište sa vodenim površinama na samo određenim mestima, odakle je izvirala reka Vlasina. Međutim kada je nakon Drugog svetskog rata na tom prostoru počela da se pravi brana, jezero je počelo da se puni 1949. godine, sve do 1954. godine kada je dostiglo svoj pun kapacitet od 165 miliona kubnih metara vode. 

Kako je jezero nastalo na tresetištu, delovi sa dna su se "odvojili" i tako nastaju plutajuća ostrva koja menjaju svoj položaj vremenom. Ali i dva stalna tj neplutajuća ostrva. Ono po čemu je još jedinstveno Vlasinsko jezero jeste njegova boja, koja na obali poprima sivo plave do zelenkaste tonove, dok se na sredini oni prelivaju u zagasito plavu. 

U jezero se uliva:

Vlasina, Božičina reka, Lisinska reka, Ljubatska reka, Jerma, Strvna i Čemernica sa oko 110 pritoka.

Oko njega se nalaze brojna tresetišta sa pernatom divljači, livade, pašnjaci i šume nastanjene drugom vrstom divljači, a u daljini planinski venci na kojima se nalaze brojna manja naselja koja lokalci nazivaju "mahale". Dok se unutar njega mogu naći šarani, somovi, babuške, klenovi, pastrmke, belice i tolsotbikovi, iako je jezero do pre samo par decenija bilo neuporedivo bogatije ribom. 

Ipak, ono što najviše intrigira kada je ovo jezero u pitanju jesu legende koje ga okružuju. Najstariji lokalci pamte vremena i priče svojih predaka kada je tzv Vlasinsko blato - tresište pre nastanka jezera - nazivano "tajnovitom jezom koja izaziva strah u kostima". Legenda kaže da je ovaj predeo ispunjen livadam i močvarama, bio dom vodenog čudovišta. Zbog čega su seljacima ovde često nestajali konji, goveda i ovce. 

Međutim, on nije samo krao stoku, već je i najavljivao velike trijumfe srpske vojske. Naime, legende govore da se veliki vodeni bik oglašavao pre oslobođenja od Turka, Prvog i Drugog svetskog rata, a pojedine priče idu toliko daleko da je navodno rika bila toliko snažna da je voda na prostoru tresetišta ključala. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milos Markovic

Vlasina je jako lepa, a mnogi se uvere tek kada odu tamo. Deluje da je zapostavljena od drzave, mnogi nikada nisu ni bili tamo i vrlo malo znaju o njoj, ali mozda je tako i bolje... :)

Najnovije

Priroda

Nauka