Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto treba da posetite Peštersko polje? Sjenički kraj godišnje ugosti oko 60.000 posetilaca iz svih krajeva sveta

Možda u Sjenici tokom zime meteorolozi beleže rekordno niske temperature u Srbiji, ali njene prirodne lepote su nešto zbog čega svake godine postaje primamljivija sve većem broju turista.

 Pogled sa vidikovca Molitva_1500952556.jpg Izvor: Shutterstock

Prirodne lepote meandra reke Uvac, dela Specijalnog rezervata prirode Peštersko polje, posetioce ostavljaju bez daha.

Neretko možete videti i beloglave supove koji ovde imaju jednu od najvećih kolonija u Evropi, sa više od 500 jedinki. Preporučuje se udobna obuća zato što do vidikovca nije lako doći.

"Osim turista iz Srbije i Evrope imamo turiste iz celoga sveta koji žele da se fotografišu na jednom od vidikovaca koji se ovde nalaze, a najpopularniji je vidikovac Molitva koji se nalazi u neposrednoj blizini, sa kog je načinjeno najviše fotografija u ovom delu Evrope i na Balkanu", navodi Sabahudin Abdagić, rendžer Specijalnog rezervata "Peštersko polje".

Ovde se nalazi i jedna od najvećih farmi u Sjeničkom regionu na kojoj pored trkačkih konja, bikova angusa, bivolica ima i veliko stado od oko 450 ovaca.

Toliko stado iziskuje celodnevni rad, koji počinje pre šest ujutru. Najteže je kada se jagnje ovce.

"Mijenjamo se, dvojica do dvanaest, posle dvanaest, tako kod jagnjenja ovaca i tako naizmenično, dežura se", kaže Hasan Jejina, radnik farme "Selek".

Tu je i ergela konja među kojima je jedan koji se priprema za Ginisovu knjigu rekorda. Najveći konj na svetu težak je tonu i po, a kandidat, sjenički Medo, poreklom iz Nemačke, za sada ima 1.300 kilograma.

"Imamo ljude i ekipice iz svih krajeva sveta koji dolaze da uživaju u čistom vazduhu, zdravoj hrani, konjima, jahanju, vožnji kvadovima", ističe Larisa Sara Baltić, zadužena za odnose sa javnošću za hotel "Borovi" i farmu "Selek".

Sjenica po poslednjem popisu ima oko 25.000 stanovnika. Da bi zaustavila odlazak mladih, država je samo prošle godine pomogla 27 projekata za razvoj turizma, mehanizacije i stočarstva, različitim podsticajima.

"Te pogodnosti su sve različite, ali su u principu sve dobre i mi smo već iskoristili, 27 projekata imamo na ovom području", kaže Fehim Kurtović.

Godišnje Sjenički kraj ugosti oko 60.000 posetilaca. Prošle godine dobili su i hotel sa četiri zvezdice i prateće sadržaje koje zahtevaju sve probirljiviji turisti. To je omogućilo veću posetu ali pored bazena, teretana, saune i trim staza, predoslov za veći broj gostiju do Sjenice su, kažu meštani, dobri putevi.

"Svake godine sve je veći broj posete stranih turista, naročite pre tri godine, a vidimo ove godine se ponovo vraćaju kineski turisti, a tradicionalno, turisti koji dolaze već duži period, preko jedne decenije su Poljaci."

Turistička atrakcija je jedina carska džamija u Srbiji - Sultan Valide iz 19. veka, koja je zadužbina majke sultana Abdulaziza. Nezaobilazno mesto za turiste je drvo ljubavi, koje, po predanju, svakome ko ga zagrli, donosi novu ljubavnu sreću. Pa i ako ne nađete očekivanu ljubav, verovatno ćete se zaljubiti u Pešterske predele.

Izvor: RTS

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

07:49
PUTOVALI PET MESECI DO ĐAVOLJE VAROŠI: Novozelanđani ODUŠEVLJENI! Evo šta su rekli za Srbe i Srbiju (KURIR TELEVIZIJA)
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka