Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na samom kraju kanjona Sikolske reke nalaze se Mokranjske stene: Skriveni vodopad nadomak Negotina

Ukoliko želite da istražite prelepe prirodne pejzaže Negotinske Krajine, na vašoj listi bi trebale onda da se nađu i Mokranjske stene.

 mokranjske stene_1416806693.jpg Izvor: Shutterstock

Prelepi prirodni pejzaži Negotina i Negotinske Krajine zaslužuju mnogo veću afirmaciju od trenutne, jer mnogo ljudi trenutno nije dovoljno upoznato sa svim potencijalima lokalnog turizma u Srbiji. Mokranjske stene nisu izuzetak, a svakako predstavljaju jedan od prirodnih turističkih potencijala Srbije koje vredi posetiti.

Mokranjske stene, baš kako i samo ime kaže, predstavljaju prirodne lepote malog mesta Mokranja. Nalaze se na zapadnoj strani, na nekih 2 km od centra sela - a 10 km od samog Negotina - na stenovitom uzvišenju istočnog dela planine Deli Jovan i samom kraju kanjona Sikolske reke.

Sastavni deo reke je i vodopad koji se uliva u malo jezero. To nije i jedino jezero u okruženju, pošto se u gornjem delu toka Sikolske reke nalazi još jedno veće jezero, znatno dublje od donjeg. Interesantno je da su oba bogata ribom. A ako vas put nanese i odlučite da se osvežite, nemojte da vas iznenadi jako topla voda.

Arheološki gledano, lokalitet Mokranjske stene je detaljno istražen, posebno sliv reke i oba jezera. Veruje se da je za vreme Rimljana postojao kameni most koji je povezivao dve najvisočije stene. Ostaci nisu sačuvani. Ono što jeste (uglavnom bedemi utvrđenja, razni predmeti iz rane i kasne antike itd), otkriveno je tokom sondažnog istraživanja jezera i okoline 1980. godine, kao dokaz da je područje bilo naseljeno za vreme Rimskog carstva, a i pre.

Kako se stiže do Mokranjskih stena:

Ukoliko polazite iz Beograda, udaljenost do Negotina iznosi oko 230 km. Ako želite da stignete najkraćim putem, krenete autoputem E 75 prema jugu Srbije. Sa autoputa se isključujete za Požarevac i pratite put 33, da bi od Požarevca pratili put 34. Vozite pored Dunava na granici sa Rumunijom sve do skretanja desno, koje vas vodi na put 165. Od Negotina idete još oko 10 km do sela Mokranje.

Posle prvog mosta, zaustavite se kod objekta sa natpisom Vodovod. Tu se parkirajte, pošto dalje morate pešaka kolskim putem. Kolski put vodi prema šumi, najbolje bi bilo da ponesete dublje patike pošto je trava poprilično zarasla. Čitav put je obeležen natpisom Mokranjske stene, tako da vas vodi direktno do vodopada, jezera i samih stena, posle 2 km hoda kroz šumu.

(Avanturista)

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka