Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriven je tek 2002. godine: Pilj sa svojih 64 metara visine zauzima 4. mesto na listi najviših vodopada Srbije

I dok u Srbiji zauzima 4. mesto odmah iza Jelovarnika na Kopaoniku, na Staroj planini drži 3. mesto.

 Piljski vodopad_1169913631.jpg Izvor: Shutterstock

Stara planina predstavlja mesto na kom se mogu videti brojne prirodne lepote. Jedna od njegovih specifičnosti su i vodopadi - Kaluđerski skokovi, Kopren, Čungulj, Bigar, Kurtulski skok, Tupavica i Pilj. Iako se kao apsolutni rekorder po visini u čitavoj Srbiji izdvajaju Kaluđerski skokovi sa 232 metra, ništa manje fascinantan nije ni Piljski vodopad u blizini sela Topli Do.

Upravo ova visina mu je omogućila četvrto mesto na listi najviših vodopada naše zemlje, a interesnatno je da je otkriven tek 2002. godine i da je do tada bio poznat samo lokalnom stanovništvu. Razlog za ovo leži u činjenici da se vodopad nalazi na nepristupačnom delu ispod vrha Pilj čija nadmorska visina iznodi 1.456 metara. 

Čine ga dve kaskade po imenu "Gornji Pilj" i "Donji Pilj" koji na dnu formiraju veliki vrtlog. Donji Piljski vodopad je smešten na nižoj nadmorskoj visini od 1140 metara. Nalazi se na potoku Lisevski dol i visok je 64 metara, zbog čega zauzima treće mesto na listi najviših vodopada Stare planine. Dok se uzvodno od njega nalazi i Gornji Piljski vodopad na 200 metara većoj nadmorskoj visini.

Kako biste stigli do njih, najlakši način je da započnete svoj put kod betonskog mosta u selu Topli Do i odatle krenete zemljanim putem koji se nalazi sa leve obale Javorske reke. Nakon nekih 3,5 km ugledaćete tablu koja vas odvaja ka desno za Piljski vodopad, a odakle ćete bez problema stići do željene destinacije. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka