Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šumadijska crkva čija arhitektura oslikava politička stremljenja Miloša Obrenovića

U podnožju Gledićkih planina u XIX veku je izgrađena crkva u čijoj arhitekturi se ogledaju nove tendencije tokom druge Miloševe vladavine.

 Bogorodica u apsidi oltara u crkvi Izvor: Zavod za zaštitu spomenika Kragujevac

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla u Grošnici istorijski je i kulturni spomenik koji prezentuje epohu zenita romantizma i barokno klasicističkog stila kod Srba.

Na teritoriji grada Kragujevca, u podnožju Gledićkih planina smeštena je jedna od najautentičnijih crkava u ovom delu Šumadije. Skrivena u ušuškanoj prirodi i obavijena velom romantizma i barokno – klasicističkog stila, crkva je značajan primer novih tendencija, nastalih u Srbiji sredinom XIX veka.

Crkva je sagrađena u XIX veku i od tada pa sve do danas, očuvala je izvorni izgled spoljašnje arhitekture. Izuzetno graditeljsko delo, grošnička crkva je bogato nasleđe prošlosti Srba i kao takva zavređuje posebnu pažnju.

Istorijat Crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Grošnici

Misteriozna Crkva Svetih apostola Petra i Pavla stoji na bregu Gledićkih planina u blizini Grošničke reke i već skoro dva veka budno motri na ljude koji ovim putem prolaze. O njoj nema mnogo sačuvanih istorijskih podataka, a upravo ta misterioznost čini je intrigantnom i drukčijom od ostalih verskih objekata ovog kraja.

 Crkva u Grošnici Izvor: Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac

Sagrađena je u XIX veku, odnosno 1857. godine na mestu hrama iz 1836. godine, za vreme druge vladavine Miloša Obrenovića, kada je romantizam u kulturnom i umetničkom životu dostigao svoj vrhunac.

Druga vladavina kneza Miloša Obrenovića bila je po mnogo čemu značajna za nacionalnu istoriju, posebno u pogledu njene spoljne politike i učvršćivanja međunarodnih odnosa sa Turcima i zapadnim državama. Osim što su Osmanlije još za Miloševog života pristale da posle njegove smrti na presto dođe njegov sin, knez Mihailo, inovativnosti i noviteta bilo je i u arhitekturi i umetnosti.

Jačanje veza između Srbije i zapada dovelo je do prisustva elemenata evropskog baroka sa elementima klasicizma. U vreme kada je sagrađena, crkva je predstavljala uključivanje Kragujevca u evropske tokove i stilove gradnje, što je bilo posebno važno za urbanizam grada, nekadašnje Miloševe prestonice.

Arhitektura i živopis Crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Grošnici

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla je impozantna građevina bazilikalne osnove sa oktogonalnom kupolom iznad centralnog dela. Naizgled jednostavne arhitektonske gradnje, crkva je, zapravo, personifikacija evropskog baroka i klasicizma sa klasičnim srpskim ukrasima, koji dominiraju frontalnim delom. Fasada crkve je izrađena od kamena peščara, ukrašena horizontalnim i vertikalnim fugama, a ispod profilisanog krovnog venca nizom slepih arkada na konzolama.

Na zapadnoj strani crkve je vitki, barokni zvonik, a na istočnom delu je polukružna, oltarska apsida. Prozori i portal crkve su lučni sa bogatom dekorativnom obradom, dok je krovni venac profilisan, a na fasadi ispod venca su urezane slepe arcade sa konzolama. Bogato graditeljsko nasleđe crkve koji obeležava kraj barokno – klasicističkog stila i početak nove epohe u gradnji crkava sa romantičarskim istorizmom, jedinstven je primer inovativnih stilskih karakteristika nacionalne prošlosti.

 Crkva u Grošnici Izvor: Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac

Arhitektura crkve je sama po sebi bogata umetnička tvorevina. Za razliku od spoljašnjosti, enterijer crkve je dosta skromno obrađen, sa ikonostasom iz 50-tih godina XX veka. Visokopregradni i bogato izrezbareni ikonostas krase ikone novijeg datuma, koje su delo Adonisa Stergiua. Ikonostas je radio Nestor duboresac, majstor ohridsko-debarske škole, a sastoji se iz dve zone, obe dekorativno oslikane bogatom predstavom. U prvoj se nalaze prestone ikone Bogorodice i Hrista, Jovana Krstitelja, Svetih apostola Petra i Pavla (kojima je crkva i posvećena), Arhanđela Mihaila i Svetog Stefana.

Druga zona ikonostasa ukrašena je predstavom dvanaest apostola, sa po šest apostola i sa jedne i sa druge strane, dok je na centralnom delu oslikana scena Isusa Hrista, Bogorodice i Jovana Krstitelja.

Osim živopisa koji je rađen pre nekoliko godina, i pod od mermernih ploča je, takođe, novijeg datuma. U priprati i na severnom zidu naosa ugrađeno je 11 mermernih spomen ploča sa uklesanim imenima žitelja Grošnice, kao i okolnih sela, koji su poginuli u balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu.

 Oltar crkve u Grošnici Izvor: Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac

Kako je Crkva Svetih apostola Petra i Pavla u Grošnici proglašena za kulturno dobro?

Zbog svog posebnog kulturnog i istorijskog značaja, Crkva Svetih apostola Petra i Pavla u Grošnici je utvrđena za nepokretno kulturno dobro – spomenik kulture Odlukom Vlade Republike Srbije od 13.12.2002. godine. Kao deo kulturne baštine Srbije, crkva od trenutka proglašenja za spomenik kulture, zauzima posebno mesto u kulturnom i verskom životu srpskog naroda, ali to svakako ne umanjuje njenu vrednost i ranijih godina.

U crkvi Svetih apostola petra i Pavla žitelji Grošnice proslavljaju praznike, a zbog svoje prirodne lepote i bogate kulturne tradicije, crkva zadivljuje i privlači brojne posetioce. Upečatljivom kompozicijom živopisa izvanrednog kolorita, zajedno sa jedinstvenom arhitekturom, Crkva Svetih apostola Petra i Pavla predstavlja oazu duhovnosti, istorije, umetnosti i kulture.

Izvor: Zavod za zaštitu spomenika Kragujevac

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka