Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od antike do žrtava fašizma: Spomenici i građevine koje u svom kamenu čuvaju istoriju Čačka

Duga istorija Čačka beležena je u različitim istorijskim izvorima, a možda najviše priča mogu da ispričaju građevine, od kojih, neke vekovima, posmatraju grad.

 Crkva i Gimnazija u Čačku Izvor: Shutterstock

Na mestu na kom se danas nalazi grad Čačak, arheološki lokaliteti nam govore, postojalo je naselje još u praistoriji. Rimske terme otkrivene u centru današnjeg grada, svedoče o prisustvu Rimljana, a u Tipiku studeničkom pisanom početkom XIII veka, spominje se kao naselje Gradac.

Tipik studenički još kaže da je to bila prestonica župana Stracimira, brata Stefana Nemanje. Župan Stracimir, koji se smatra i osnivačem grada, ostavio je, poput mnogih velikaša tog doba, za sobom zadužbinu koja do danas ponosno stoji u Čačku.

CRKVA VAZNESENJA HRISTOVOG

Smatra se da je, dostojno ktitoru, u vreme kada je građena, od 1180. do 1190. godine, bila prostrana i raskošna. Osnova joj je bila upisan krst, a nekoliko kasnijih obnova koje su usledile nakon odlaska Turaka, dovele su do današnjeg izgleda fasade za koju su uzori traženi u starim raškim hramovima.

ČAČAK se pod današnjim imenom prvi put spominje 18. decembra 1408. godine, u jednom spisu iz Dubrovačkog arhiva. Do Drugog srpskog ustanka na ovom prostoru smenjivale su se turska i austrijska vlast, a od dobijanja nezavisnosti i međunarodnog priznanja Srbije 1878. godine, počeo je ekonomski preporod cele zemlje.

 Crkva u Čačku Izvor: Shutterstock

JOVANOVI DVORI

U samom centru grada na Moravi nalazi se građevina koja podseća na vremena kada je stvarana moderna Srbija.

Serdar Jovan Obrenović, poznati kao Gospodar Jovan, komandant Moravsko-podrinske vojne oblasti, guverner disktrikta rudničkog i požeškog, radove na konaku započeo je u martu 1835. godine. Danas je ovaj konak najstarija građevina Čačka i reprezentativni je primer varoške arhitekture svog vremena.

Spratna građevina pravougaone asimetrične osnove sa podužnim stranama orijentisanim u pravcu juga, odnosno severa, ima glavni ulaz na južnoj strani. Ovo arhitektonsko rešenje i izbor materijala bili su tipični za balkansko-orijentalni stil. Građevine belih fasada sa izvučenim merkerom u spratnoj zoni, naročito su birali članovi vladarske porodice i njihova svita.

NAKON trogodišnje Austro-ugarske okupacije, Čačak je oslobođen 25. oktobra 1918. godine. Grad je nastavio svoj razvoj u novom ambijentu proširene države.

Dobio je električnu energiju, Vojno-tehničkoi zavod i Fabrika hartije su počeli sa radom 1930. godine, a opšti napredak ogledao se i prerastanjem Gimnazije u Čačku iz šestorazredne u osmorazrednu i otvaranjem nove zgrade 1927, u kojoj je gimnazija i danas smeštena.

 Konak Jovana Obrenovića
Konak Jovana Obrenovića
Izvor: Baloncici / Shutterstock.com

ZGRADA GIMNAZIJE U ČAČKU

Ostvarenje srpskog arhitekte Dragutina Maslaća, zgrada Gimnazije u Čačku je monumentalno zdanje. Spajanjem elemenata akademske, tradicionalne i arhitekture srpsko-vizantijskog stila, nastalo je eklektično rešenje građevine, koja do danas ponosno stoji u ovom gradu.

DO REVOLUCIONARNOG preobražaja društva dolazi posle Drugog svetskog rata. Uz karakterističnu stambenu arhitekturu razvijana je i spomenička, a jedan od najupečatljivijhih spomenika podignut je u Čačku.

SPOMEN PARK BORBE I POBEDE

Nakon deset godina gradnje, 1980. godine, na obroncima planine Jelice, svečano je otvoren Spomen park borbe i pobede.

Na prostoru od 36 hektara, arhitekta Bogdan Bogdanović projektovao je kompleks posvećen 4.560 palih boraca NOVJ i žrtvama fašizma iz Čačka i okoline stradalima tokom Drugog svetskog rata.

Četiri metra visok piramidalni humak nalazi se na samom ulazu u Park. Posvećen poginulima, on je zapravo kosturnica.

Nakon humka stiže se do kvadratne platforme na kojoj stoji komemorativni dolmen. Na monolitu od od hercegovačkog gabra isklesan je citat Josipa Broza Tita: "Veličina jednog naroda cijeni se po tome kako se on drži u danima najtežih iskušenja"

Od dolmena se dolazi do centralne tačke spomen-parka, dvanaest metara visokog trodelnog megarona na čijim su zidovima prikazane mitske divlje zveri, koje izgledaju kao da gamižu po zdanju od hercegovačkog gabra.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta grada Čačka. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka