Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ulaz u Potpećku pećinu je najviši od svih u Srbiji - a unutra vas čeka ornamentika retka za kraške pećine

Da li vas je uvek kopkalo šta se sve u prirodi može pronaći pod zemljom? Ukoliko jeste, Potpećka pećina je mesto za kojim tragate.

 Potpecka pecina_1536016967.jpg Izvor: Shutterstock

Na samom početku istraživanja Potpećke pećine naići ćete na najviši ulaz bilo koje pećine u Srbiji. Ima oblik potkovice uklesane u krečnjačku liticu visine 70 metara. Sam ulaz je visok 50 metara, i sve je širi vrhu, gde doseže 22 metara. Kada uđete unutra, budite svesni da ulazite u nečiji dom još iz doba neolita.

Možda će vas zanimati i:

Potpećka pećina se nalazi u zapadnoj Srbiji, 14 kilometara od Užica i Požege, skrivena na severnom podnožju planine Drežnička Gradina. Preciznije, selo u kome je pećina se zove Potpeće i udaljeno je samo 2 kilometra od glavnog puta Beograd-Užice. Avanturistčke opcije u blizini vam mogu biti Stopića pećina (40 km južno od sela) i Veliki Rzav ka istoku — jedna od najčistijih reka u Srbiji.

Pogledajte fotografije u galeriji:

Podzemne vode u dolinama Drežnika formirale su Potpećku pećinu. Podeljena je u dva nivoa na Gornju pećinu i mlađu Donju pećinu. Unutra ćete naići na neverovatan prikaz prirodne ornamentike koja je retkost za kraške pećine. Stalagmiti imaju oblike koji podsećaju na zmije, kamile, orlove, sove i ribe, dok se sa stropova prostiru stalaktiti naredna 3 kilometra.

Jovan Cvijić je prvi detaljnije istraživao pećinu 1913. godine. Sledeći je bio dr Radenko Lazarević (1957), a potom i ostali naučnici iz Valjeva između 1972. i 1981. godine. Za posetioce je 555 kilometara za razgledanje otvoreno 1984. godine, a pretpostavlja se da je ceo sistem dugačak između 6 i 8 kilometara.

Cela staza kroz pećinu broji 700 stepenica. Krenućete sa ulaza Šiljate Stene i ubrzo dolazite do prve velike dvorane po imenu Tavan, čiji svod podseća na kupolu vizantijskog stila. Odatle nastavljate kroz Glavni Hodnik do Prolaza Nade gde se suočavate sa 2 km dugim prolazima koji su tek od skoro otkriveni. Sledi Niška Dvorana u kojoj su istraživači otkrili životinjske ostatke još iz vremena ledenog doba.

U nastavku nailazite na Minerski Prolaz i Galeriju Mladih Istraživača. Sledeća na putu je Cvijićeva Dvorana koja je dobila naziv po najpoznatijem jugoslovenskom speleologu Jovanu Cvijiću. I na kraju, proći ćete kroz Prolaz Slepih Miševa — tunel koji vas vodi do Drežničkog kanala. Na taj način stižete do kraja pećine. Vratite se istim putem i baš pred ulazak u Tavan ćete videti 150 stepenika kojima se spuštate do samog ulaza u pećinu.

Saveti za putovanje

- Potpećka pećina je otvorena za organizovane ture od početka aprila do kraja oktobra

- Radno vreme:

April – ponedeljak – petak 12:00-16:00, a vikendom 10:00 – 18:00

Od maja svakim danom od 10:00 – 18:00

- Ponesite toplu garderobu zbog temperature unutar pećine

- Turisti takođe mogu doći zimi ali samo ukoliko nema snega, ili ga ima vrlo malo

Kako stići do Potpećke Pećine?

Ako putujete do Potpećke pećine iz Beograda, krenite putem Beograd – Podgorica (E-763) i isključite se na skretanju ka železničkoj stanici Zlakusa. Stanica se nalazi između Užica i Gorjana. Odatle samo pratite put koji će vas odvesti pravo do pećine.

(Avanturista)

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka