Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kroz kanale i dvorane stare 80 miliona godina: 10 fotografija iz Resavske pećine (FOTO)

Zavirite u dvorane i kanale Resavske pećine, čije je formiranje počelo još pre ledenog doba.

 Kameni ukrasi u Resavskoj pećini Izvor: Shutterstock

Na području Gornje Resave, nekih dvadeset kilometara od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava smenjuju se tuneli i dvorane jedne od najstarijih pećina u Srbiji - Resavske.

Stvaranje Resavske pećine počelo je mehaničkim radom reke ponornice pre 80 miliona godina, pre velikog ledenog doba. Njen stariji nakit procenjuje se na oko 45 miliona godina.

Možda će vas zanimati i:

Za kanale i dvorane bogate stalaktitima, stalagmitima, draperijama i okamenjenim vodopadima čobani su znali decenijama pre nego što su je zvanično otkrili naučnici 1962. godine. U skolnište u kom je temperatura uvek ista, i iznosi 7 stepeni C, sklanjali su se sa ovcama kada ih uhvati nevreme.

Pogledajte fotografije u galeriji:

Resavska pećina je duga 4,5 kilometara od kojih je detaljno istraženo 2.830 metara. Posetioci mogu da obiću 800 metara, a najniža tačka na koju se spuštaju tokom obilaska 405 metara.

Nakit je nastao rastvaranjem kalcijum karbonata, a boja zavisi od minerala kroz koji je prošla voda. Pojavljuje se u tri boje, crvenoj - od oksida gvožđa, beloj - od kristalnog kalcijuma i žutoj - od primesa gline, piše na sajtu Turističke organizacije Srbije.

Resavska pećina ima status zaštićenog spomenika prirode, uključujući i neposrednu okolinu površine 11 hektara.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka