Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za prave zaljubljenike u prirodu: 10 izletišta na Fruškoj gori savršenih i za odmor i za istraživanje

Frška gora je poznata po uređenim izletištima, a ovo su neka od najlepših za ispunjen dan u prirodi.

 Vidikovas Zmajevac na Fruškoj gori Izvor: Shutterstock

Ako želite da provedete prijatan vikend u prirodnom okruženju sa porodicom, kampujete sa društvom ili samo uživate u prelepoj prirodi, možete da se zaputite u jedno od brojnih fruškogorskih izletišta.

Većina izletišta na Fruškoj gori je uređena i nalazi se pored saobraćajnica, kulturno-istorijskih spomenika i ugostiteljskih objekata, tako da pored samog uživanja u okruženju, ima dosta prilike i za učenje.

Možda će vas zanimati i:

Sledećih deset vam preporučuju onlajn vodič kroz Frušku goru, Fruškać i National Geographic:

1. Rohalj baze

Mesto: Divoš

Rohalj baze su dobile naziv po podzemnim bazama, odnosno skrovištima lokalnog stanovništva koje se povlačilo iz Divoša, Ležimira i okolnih sela za vreme Drugog svetskog rata. Skloništa su bila smeštena na tadašnjem posedu divoške porodice Rohalj, pa otuda prvi deo naziva. Na ovom mestu su bili stacionirani partizanski odredi sakriveni u zemunicama, tako da je tokom rata ova lokacija bila slobodna teritorija. Odmah pokraj puta se nalazi spomen-kuća, podignuta 1972, u kojoj su bili izloženi eksponati NOB-a.

Danas je napuštena i veći deo eksponata je prenet u Muzej Srema u Sremskoj Mitrovici. Nedaleko od spomen-kuće, u pravcu stazice popločane kaldrmom, nalazi se spomen-groblje posvećeno žrtvama u ratu.

Ova lokacija je omiljeno izletište meštana iz Divoša i drugih okolnih sela, a naročito su popularna noćenja u okolnoj šumi za vreme prvomajskih praznika. U blizini se nalazi veći broj planinskih izvora. Na svega nekoliko kilometara se nalaze manastiri Kuveždin i Đipša, a sa padina se pruža lep pogled na selo Divoš i sremsku ravnicu. Po vedrom danu u daljini se jasno vide planine Cer i Majevica.

 Divos izletiste Rohalj baze
Rohalj baze
Izvor: Fruškać

2. Široke ledine

Mesto: Bešenovo

Ovo izletište nalazi se nedaleko od Bešenovačkog Prnjavora, u blizini manastira Mala Remeta. Nije uz put za razliku od većine izletišta, ali će vas utabani put i znakovi odvesti na lokaciju. Čim vam se ukaže prelep pogled na donji Srem, znaćete da ste na pravom mestu. Tu su još i letnjikovac, klupice i stolovi, kao i omanje igralište za decu, pa je izletište idealno za odmor i porodična okupljanja.

Na Širokim ledinama je 1942. godine stradao narodni heroj Boško Palkovljević Pinki, čije se spomen-obeležje nalazi nedaleko od izletišta.

 Izletiste Široke ledine
Izletište Široke ledine, Bešenovo
Izvor: Fruškać

3. Iriški venac

Mesto: Irig

Iriški venac je najpoznatiji putni prevoj i raskrsnica na Fruškoj gori. Najviši prevoj u Vojvodini, gde se seku Partizanski put i magistralni put Ruma – Novi Sad, spaja oko 20 kilometara udaljeni Novi Sad sa južnijim delovima zemlje (Srem, Mačva). Na samoj raskrsnici se nalaze benzinska pumpa, restoran, deo za kampovanje. Neposredno pokraj Partizanskog puta, od raskrsnice ka zapadnom delu Fruške Gore, u pravcu Brankovca i Letenke, nalazi se veći broj lokacija za izlet i kampovanje.

Istočno od Iriškog venca nalaze se spomenik Sloboda i TV toranj.

 Iriski venac
Iriški venac
Izvor: BalkansCat / Shutterstock.com

4. Brankovac

Mesto: Beočin

Na Partizanskom putu između Crvenog čota i Vrdnika nalazi se izletište Brankovac s koga se pruža prelep pogled na Novi Sad. Nekada je tu u punom jeku radilo odmaralište PTT-a, koje je sad napušteno, a čini se da od svega samo rade antene i repetitori koji ga okružuju.

Velika livada i širok pojas ovog izletišta omogućavaju vam da nađete svoj kutak za zabavu. U blizini se nalazi i šumski put do Beočinskog manastira, a tik ispod livade postoji i šumski put do Dumbovačkih vodopada koji je zahtevan. Ako planirate da idete, budite na oprezu jer je put strm i opasan.

Na ovoj livadi je 2012. otvoren prvi snoubord park na Fruškoj gori, tako da je Brankovac popularan u svako doba godine.

5. Andrevlje

Mesto: Čerević

Na nekih šest kilometara od sela Čerević i obale Dunava nalazi se odmaralište Andrevlje. Na pomalo izolovanoj lokaciji na jednom od najlepših delova Fruške gore, ovo je idealno mesto za odmor, rekreaciju i boravak u prirodi. Nekadašnje odmaralište je u potpunosti renovirano 2008. godine i tu se danas nalazi moderni kongresni centar koji je ujedno i turističko-ugostiteljski objekat otvorenog tipa.

Lokaciju odlikuje velika livada, svojevrsno ostrvo unutar guste šume, koja je jedno od omiljenih stecišta izletnika i kampera za prvomajske praznike. Prostrana livada, sa postavljenim golovima za mali fudbal, ljuljaškama i klackalicama, pogodna je za porodični izlet u prirodi. Od Andrevlja postoji pešačka staza do Letenke i Partizanskog puta, a dolazak vozilom je moguć iz smera Čerevića.

 Livada Andrevlje
Andrevlje
Izvor: Nenad Nedomacki / Shutterstock.com

6. Stražilovo

Mesto: Sremski Karlovci

Stražilovo je vrh na Fruškoj gori, na 321 metru nadmorske visine. Poznato je fruškogorsko izletište, udaljeno četiri kilometra od Sremskih Karlovaca, a njegovom značaju najviše doprinosi grob poznatog srpskog pesnika Branka Radičevića. Popularno je mesto odmora i boravka u prirodi Karlovčana, a takođe i rado okupljalište mladih i umetnika.

Tu se nalazi odmaralište Brankov čardak sa restoranom i smeštajem, a na centralnoj livadi ispred postavljena je statua Branka Radičevića.

7. Popovica

Mesto: Sremska Kamenica

Popovica je naziv planinskog vrha na Fruškoj gori, a takođe i naziv naselja u Sremskoj Kamenici, nadomak Novog Sada. Na kraju naselja postoji malo mesto za kampovanje, kod Doma penzionera. Odavde se može krenuti dalje ka ostalim lokacijama na Popovici – jezero, izvor, vidikovac sa lepim pogledom na Dunav i Novi Sad.

Popovica je poznata i kao mesto starta Fruškogorskog maratona koji se organizuje u proleće svake godine. Do nje je moguće doći i gradskim autobusom (broj 74) iz Novog Sada.

 Put u šumiizmeđu drveća
Popovica, Fruška gora
Izvor: Shutterstock

8. Borkovac

Mesto: Ruma

Izletište Borkovac predstavlja idealno mesto za odmor i rekreaciju stanovnicima iz okolnih mesta, naročito Rume. Zbog površine na kojoj se prostire i svoje bujne vegetacije, ovo izletište možemo slobodno nazvati i plućima regije u kojoj se nalazi. U ovom izletištu postoji nekoliko restorana, kafića, kao i hotel koji je okružen borovom šumom. U parku možete uživati u šetnji pokraj potoka ili trčanjem na trim-stazi uz koju su napravljene drvene sprave za vežbanje veselog kolorita. Na izletištu je započeta i gradnja zatvorenog i otvorenog olimpijskog bazena. Izletište je posebno posećeno za vreme događaja kao što su izložbe pasa, slikarske kolonije, a najviše za prvomajski uranak. Nalazi se na samo nekoliko kilometara od Rume, tik uz Borkovačko jezero.

U blizini se nalazi i jezero Pavlovci, a nešto malo dalje i manastiri Novo i Staro Hopovo. Od auto-puta Beograd–Zagreb je udaljeno samo 10 kilometara i zbog toga ovo izletište ima potencijal da postane prava turistička atrakcija.

9. Letenka

Mesto: Grgurevci

Smešteno u središnjem delu Fruškogorja i jedno od najpoznatijih i najvećih izletišta, Letenka je mesto za sve ljubitelje čistog planinskog vazduha i rekreacije.

10. Zmajevac

Mesto: Vrdnik

Na najvišim delovima Fruške gore nalaze se mnogobrojna izletišta koja s prvim danima proleća pa sve do početka hladnijih jesenjih dana postaju odredišta mnogih zaljubljenika u prirodu. Jedno od tih je i izletište Zmajevac, sa kog se pruža jedan od najlepših pogleda na Srem, posebno u večernjim satima kada počinju da se pale ulične svetiljke u obližnjim mestima. Ovo izletište je opremljeno mnogobrojnim drvenim klupama i stolovima, od kojih su neki natkriveni kao pravi letnjikovci i potpuno usklađeni s okruženjem. Postoje i ozidana ložišta koja olakšavaju pripremu roštilja.

 Vidikovas Zmajevac na Fruškoj gori
Zmajevac
Izvor: Shutterstock

Zmajevac se nalazi na raskršću Partizanskog puta i puta Vrdnik–Rakovac. Nedaleko su i Iriški venac i Ledinačko jezero do kojih se može stići šumskim putem.

*Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju!

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka