Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Jovanovi dvori": Najstarija građevina grada na Moravi koja čuva izvorni grb Obrenovića

U samom centru grada na Moravi nalazi se građevina koja nas podseća na vremena kada je stvarana moderna Srbija.

 Konak Jovana Obrenovića Izvor: Baloncici / Shutterstock.com

Kao podsetink na vreme kada je stvarana moderna Srbija ostale su građevine širom Zapadne Srbije. 

Jednu od njih sagradio je serdar Jovan Obrenović u samom centru grada na Moravi. Radovi na konaku u Čačku započeti su u martu 1835, a završeni u septembru iste godine. Danas je ovaj konak najstarija građevina u Čačku i reprezentativni je primer varoške arhitekture svog vremena.

Možda će vas zanimati i:

Konak serdara Jovana Obrenovića, poznatijeg kao Gospodar Jovan, komandant Moravsko-podrinske vojne oblasti, guverner disktrikta rudničkog i požeškog, je danas Muzej, a jedinstven je po tome što čuva izvorni grb dinastije Obrenović.

Grb se nalazi na ulaznoj južnoj strani konaka između dva prozorska otvora, a naslikao ga prota Janko Mikajlović Moler iz Nerišora 1835. godine.

Najstariji izgled "Jovanovih dvora" sačuvan je na crtežu Feliksakanice Gradskom trgu 1860. godine, a od tada je pretrpeo mnoge rekonstrukcije i promene. U njemu je bilo Okružno načelstvo, bili su smešteni žandari, a zatim i školska poliklinika. Za kulturno dobro od velikog značaja proglašen je 1979. godine.

Građen kao spratna građevina pravougaone asimetrične osnove sa podužnim stranama orijentisanim u pravcu juga, odnosno severa, sa glavnim ulazom na južnoj strani. Konstruktivnim rešenjem i izborom materijala tipičan je predstavnik arhitekture balkansko - orijentalnog tipa, kao značajne stilske koncepcije koja je bila dominantna pri izgradnji građevina u kojima su živeli članovi vladarske porodice i njihove svite.

 Konak Jovana Obrenovića
Konak Jovana Obrenovića
Izvor: Baloncici / Shutterstock.com

Karakterišu ga glatke fasadne površine sa izvučenim merkerom koji u spratnoj zoni seče niz jednostavnih prozorskih otvora, duboka streha, četvorosibna krovna konstrukcija, dekorativne dinačke kape dodatno doprinose sveukuopnoj likovnosti građavine i takođe su sastavni deo pomenute stilske orijentacije.

Zapis o konaku ostavio je Joakim Vujić, koji beleži: "Ovde je i rezidencija Jego Visokorodija, g. Johana Obrenoviča, oberkneza i magnata serpskago, koja sostoji se iz jednog gore sprata, koji soderži nekoliko paradni i namešteni soba sve po vostočnostranom vkusu, dole pak ima različite sobe i kancelariju, koja je dobro ureždena i dobro raspoložena s pismama i protokoli".

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Čačka. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dubioza

Samo da nam se ne desi da je neko otkupi od grada i useli u nju.

Najnovije

Priroda

Nauka