Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čačak – oaze kulture na Zapadnoj Moravi: Kulturne ustanove koje morate obići kada se nađete u ovom gradu

Tragovi koje su u Čačku ostavili umetnici i graditelji oblikovali su kulturnu fizionomiju grada koja čuva jednistvenu atmosferu i duh.

 a01 News1 Aleksandar Jovanovic Cile.jpg Izvor: Aleksandar Jovanović Cile

Moć stvaralaštva i duh kreativnosti vekovima je obeležavao Čačak, grad koji je iznedrio, ali i prihvatao umetnike kao svoje. Tragovi koje su u Čačku ostavili umetnici i graditelji oblikovali su kulturnu fizionomiju grada koja čuva jednistvenu atmosferu i duh. Kruna tog duha je i u činjenici da će Čačak biti prestonica kulture Srbije 2023. godine, što će gradu doneti nove sadržaje i dva nova muzeja – Muzej košarke i Etnografski muzej posvećen Prvom svetskom ratu.

Dosadašnje bogatsvo kulturnih i edukativnih sadržaja obeleženo je programima likovnih kolonija, književnih manifestacija, ali i sa nekoliko upečatljivih čačanskih tačaka kulture.

Narodni muzej u Čačku osnovan je 1952. godine, a naredne, 1953. godine otvorena je stalna postavka u Konaku Jovana Obrenovića. Od osnivanja do danas, Narodni muzej u Čačku organizovao je više od 500 izložbi i preduzeo više od stotinu arheoloških iskopavanja, a od 1969. godine redovno izdaje svoj časopis "Zbornik radova Narodnog muzeja". Uz mnoge nagrade, među priznanjima se ističu Orden republike sa bronzanim vencem (1978), Vukova nagrada (1982) i Oktobarska nagrada opštine Čačak (1997). Od 2013. godine Narodni muzej u Čačku nosi status ustanove od nacionalnog značaja u Republici Srbiji.

 a03 News1 Aleksandar Jovanović Cile.jpg Izvor: Aleksandar Jovanović Cile

 a05 News1 Dragana Udovicic.jpg Izvor: Dragana Udovičić

Umetnička galerija "Nadežda Petrović" osnovana je 1961. godine, a danas ostaje prepoznatljiva po istrajnom i profesionalnom bavljenju savremenom (aktuelnom) likovnom – vizuelnom umetnošću. Galerija nosi ime slikarke Nadežde Petrović (1873–1915), začetnika srpske moderne umetnosti, ali istovremeno i kulturnog poslenika i vrlo aktivnog društvenog i humanitarnog radnika. Na tradiciji umetničkog i životnog dela Nadežde Petrović, Galerija realizuje (od 1960. godine) svoj najznačajniji program – Memorijal Nadežde Petrović, bijenalnu izložbu aktuelne likovne prakse. Galerija poseduje više od 1.300 eksponata svrstanih u šest zbirki: Nadežda i savremenici, Jugoslovensko slikarstvo druge polovine XX veka, Savremena umetnost, Spomen-zbirka Bogića Risimovića Risima, Zbirka crteža i karikatura Pjera Križanića, Legat porodice Božidara Prodanovića i Spomen-zbirka Sonja Savić.

 a01 News1 Dragana Udovicic.jpg Izvor: Dragana Udovičić

 a07 News1 Aleksandar Jovanovic Cile.jpg Izvor: Aleksandar Jovanović Cile

Centar mnogih kulturnih događanja, Dom kulture je u velikoj meri inicijator i kreator kulturnih navika Čačana. Nalazi se u centru grada, u upečatljivom zdanju, delu iz 1970. godine zagrebačkog arhitekte Luja Šverera. Kao svojevrsni medijator na polju kulture, Dom je od početka rada, 1971. godine, do danas, prezentovao ovdašnjoj publici brojne pozorišne i filmske predstave, koncerte, izložbe, književne večeri i tribine. Zajedno sa Umetničkim društvom Gradac, Dom kulture je suizdavač kultnog časopisa za kulturu i umetnost "Gradac".

Najmlađa institucija kulture u gradu, Gradsko pozorište Čačak zvanično je osnovano 25. decembra 2018. godine. Od ukidanja Narodnog gradskog pozorišta Čačak (1946 –1956), grad je ponovo dobio svoje gradsko pozorište. Sedmog oktobra 2018. godine premijerom prve profesionalne predstave "Triptih o radnicima" u režiji Juga Đorđevića, nakon više od šezdeset godina, počinje da radi Gradsko pozorište Čačak.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Čačka. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka