Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šarmantni banatski grad-muzej: Šta treba da znate o Kikindi pre nego što krenete u obilazak

Staro gradsko jezgro Kikinde je prostorna kulturno-istorijska celina, koja je proglašena značajnim kulturnim dobrom za Srbiju.

 kikinda_1406812670 Izvor: MiroS Lav/Shutterstock

Kada se nađete u starom gradskom jezgru Kikinde, i pogledate oko sebe, sve dok ne ugledate savremeno obučene ljude, neće vas napustiti misao da je u ovom delu grada vreme stalo.

I utisak vas ne bi prevario, jer je staro gradsko jezgro Kikinde prostorna kulturno-istorijska celina, koja je proglašena značajnim kulturnim dobrom za Srbiju.

Možda će vas zanimati i:

Kada je ova celina nastala?

Državni urbanistički plan za izgradnju novih naselja u Banatu stigao je u 18. veku. Prema tom planu ulice su trasirane i ispresecane pod pravim uglom. Planom je predviđen i trg u centru naselja, sa crkvom, pijacom, gradskom kućom i drugim važnim objektima.

Prostorno kulturno-istorijska celina u Kikindi je nastala je periodu između 1750. i 1754. godine, a mnogi od tada izgrađenih objekata su se sačuvali do danas. U periodu od kraja XIX veka do početka Prvog svetskog rata Kikinda doživljava ekonomski, kulturni, društveni i privredni razvoj, pa je i najveći broj objekata koji čine ovu specifičnu celinu, izgrađen baš u tom periodu.

Zbog čega je gradsko jezgro Kikinde poroglašeno značajnim dobrom za Srbiju?

Prostorna kulturno-istorijska celina poseduje urbanističke, arhitektonsko-stilske i kulturnoistorijske vrednosti. Značajna je zbog do danas sačuvane prvobitne urbane matrice grada Kikinde, brojnih objekata koji u kontinuitetu svedoče o nastanku i trajanju stilske gradnje, vrednih autorskih dela iz oblasti arhitekture, kao i kuća znamenitih istorijskih ličnosti koje su bitno uticale na kulturnu istoriju grada.a.

Jedna od najlepših ulica na svetu

Ulica generala Drapšina, među 50 najlepših ulica u svetu sa drvoredima i cvetnim lejama.

Zavisno od vremena u kojem su pojedine građevine nastale, u ovoj kulturno-istorijskoj celini mogu se videti objekti u stilu baroka, klasicizma, romantizma, eklektike, secesije, pa i objekti moderne, nastali u periodu između dva svetska rata.

Objekti koje morate obiću kada se nađete u Kikindi

- Zgrada Skupštine opštine Kikinda

- Aldan-Putnikova vila

- Varađaninova vila

- Zgrada Narodnog pozorišta

- Lepedatova palata

- Budišinova palata

- Reformatorska crkva

- Rimokatolička crkva

- Zgrada Gimnazije

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinasiran sredstvima iz budžeta Grada, a na osnovu Rešenja Gradonačelnika grada Kikinda o raspodeli sredstava u oblasti javnog informisanja Grada Kikinde u 2021. godini, broj: V-642-4/2021 od 26.05.2021. godine. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka