Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ALPI NA JUGU SRBIJE - planina koja postaje sve popularnija destinacija za pešačke ture

Jovan Cvijić je Suvu planinu nazvao Alpima na jugu Srbije, a postaje sve popularnija i među iskusnim planinarima, ali i među rekreativcima.

 suva-planina_1730926435 Izvor: Shutterstock

Kao težište trougao - Niš, Pirot, Lekovac - postavila se Suva planina. Na njoj se nalaze neka od omiljenih izletišta Nišlija, a postaje sve popularnija među planinarima, kako rekreativcima, tako i profesionalcima.

Suva planina se nalazi na jugoistoku Srbije i prostire se pravcem severozapad-jugoistok i deli Zaplanjsku i Sićevačku dolinu. Dugačka je 45 km, a široka 15 km. Početak ove potkovičaste planine nalazi se na 13 kilometara od Niške Banje, a završava se u Lužničkoj kotlini kod Babušnice.

Možda će vas zanimati i:

Zašto je planinari obožavaju?

Reljef Suve planine je veoma razuđen, sa velikim visinskim razlikama, pa je zato veoma atraktivan za planinarenje i pešačenje. Cela planina je jasno izdvojena od znatno nižih kotlina i površina koje je okružuju.

Trem (1810 m) najviši vrh Suve planine, liči na visoravan, u potpunosti sastavljenu od vrtača i uvala koje su na dnu travnate.

Najpopularnije je osvajanje vrha Trem, koji se nalazi na 1810m nadmorske visine i najviši je vrh na Suvoj planini. Sa vrha Trem puca pogled koji se može da obuhvati krug od Kosova i Makedonije, pa sve do Bugarske. Tura započinje sa Bojaninih voda, koja je najčuvenije izletište Nišlija. Trasa je duga 15km, a uspon koji savlađujete je 1000m u trajanju od 4 sata. Ide se preko vrha Mosor (984m), zatim preko Sokolovog kamena (1523m) i na kraju stižete do Trema.

Sve staze su obeležene.

Pogledajte fotografije:

Alpi na jugu Srbije

Suvom planinom je bio oduševljen Jovan Cvijić, koji je za to vreme uspeo dobro da je istraži. Ustanovio je brojne endemskih vrsta bilja od kojih je danas poznato 128. Okomite strane sa severa se pružaju jako visoko da se stiče utisak da je odsečena od glavnog grebena, zbog čega joj je slavni Cvijić i dao nadimak - Alpi na jugu Srbije.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka