Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najveće zimovalište sova utina na svetu nalazi se u Srbiji! Zašto male ušare obožavaju ovaj grad?

Iako sove utine naseljavaju celu Srbiju, od nizija do visokoplaninskih staništa, jedan grad vole najviše na svetu.

kikinda-sova-utina_2021555099 Izvor: Shutterstock

Domaći i svetski ornitolozi utvrdili su da se u Srbiji, u Vojvodini, nalaze najveća zimujuća jata sova utina. Takođe je utvrđeno da se u banatskom gradu Kikindi, nalazi najgušća gnezdeća populacija sova utina na svetu. U samom centru ovog grada ih je na stotine ih je raspoređeno po stablima u gradskoj pešačkoj zoni.

Zašto su se sove odučile za Kikindu?

Sove utine su se odlučile za Kikindu iz više razloga. Celo područje Vojvodine je slabo pošumljeno, pa im je u gradovima toplije, jer ih kuće štite od vetra. Takođe, opasnost od grabljivica ne postoji.

U decembru 2009. izbrojane su čak 734 jedinke. Stablo sa najviše sova utina u Srbiji, nalazi se u centru Kikinde sa čak 145 sova!

Međutim, ono što je izgleda presudilo - su Kikinđani koji su se saživeli sa ovim životinjama i o njima brinu toliko da se to našlo i u posebnoj odluci koju je donela Skupština grada.

Centar Kikinde, kao najveće zimovalište sova na svetu zaštićen je posebnom odlukom SO Kikinda. Ovom odlukom zabranjuje se svako oštećivanje ili uništavanje gnezda i legla sove utine, kao i područja njihovog razmnožavanja, orezivanja i seča stabala na kojima je registrovano zimovalište.

Mala ušara ili utina

Mala ušara ili utina spada u sove srednje veličine i dužina tela se kreće između 31 i 40 centimetara, a raspon krila od 85 do 100 centimetara, dok je prosečna jedinka teška manje od 350 grama. Glava utine je okrugla i prepoznatljiva po tome što na vrhu ima "uške" — uzdignuto perje koje podseća na uši, a po tome je ova sova i dobila naziv.

Sove imaju veoma značajnu ulogu u ekosistemu. Skorija istraživanja u Srbiji su pokazala da su njihova osnovna hrana mali glodari (poljske voluharice i miševi). Tokom jedne godine utine samo u Vojvodini pojedu više od 500 tona glodara! – objasnili su stručnjaci iz Centra za zaštitu sove Srbije.

Svake godine u jatu one dolaze početkom novembra, odlaze tokom aprila kada sa sobom odnose i svoje mlade.

One su u ovaj grad dovele mnogobrojne turiste iz zemlje i inostranstva, a Kikinda je jedini grad koji ima mesec SOVEMBAR, kada se održava i istoimena manifestacija.

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka