Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bajkovitih pet: Srpska sela u koja ćete poželeti da se vratite bar još jednom (FOTO)

Od šumovitih planina do plodne ravnice - u svakom delu zemlje postoji selo koje čeka da bude otkriveno.

 shutterstock_554532178 Izvor: Shutterstock

Pandemija Kovid-19 mnoge je naterala da malo više obrate pažnju na poznata ili skrivena mesta države u kojoj žive. Stanovnici Srbije svakako imaju mnoštvo izbora. Od šumovitih planina do plodne ravnice - u svakom delu zemlje postoji mesto koje čeka da bude otkriveno.

Od srednjovekovnih putopisaca do savremenih travel blogera, retko ko štedi reči kada je u pitanju lepota prirode koju ima Srbija. A poseban ponos, vekovima, je srpsko selo.

Možda će vas zanimati i:

Srpska sela su, prirodno, vekovima menjala svoj oblik. Danas u njih, između ostalog, možete otići da osetite savršeni mir i uživate u nestvarnim prizorima.

Danas putujemo kroz fotografije, a ne sumnjamo da ćete uskoro do nekih od njih otići i u stvarnosti:

1. Erdevik

Ime ovog sela potiče od mađarske reči erdoveg, što u prevodu znači pod šumom. I danas, kada Srem odavno više ne pripada Habzburškoj monarhiji, najveći deo ovog sela je pod šumom, a najzastupljenije su lipove, šume hrasta, hrasta, bukve, bagrema, sele, čiji su stanari jeleni, mufoni, divlje svinje.

U Erdeviku se nalaze brojni potoci, izvori i tri jezera, od kojih je Moharač uređeno za kupanje.

I naravno, kao i svuda u Sremu, koje god domaće vino da izaberete, nećete pogrešiti.

2. Topli Do

Teško je suziti izbor mesta i pojedinačnih prirodnih lepota koje treba obići kada se nađete u Parku prirode Stara planina. Jedna od mogućih kombinacija može da bude selo Topli Do u blizini Babinog zuba i poznatog skijališta Jabučko ravnište.

Na putu ka selu ćete proći kroz kanjon reke Temštice, a jedna dan izdvojte za vodopade. Na 4 km od sela nalazi se vodopad Pilj, a na oko 8 km od sela se nalazi se Kurtulski vodopad – visok 27m.

3. Vrmdža

Vrmdža se nalazi se na putu Aleksinac - Sokobanja.

U centru se nalazi upečatljiva strma stena, na kojoj su smešteni ostaci vrmaškog ili Latinskog grada. Veruje se da grad potiče iz vremena Justinijana. Ova prostor se kasnije spominje kao srpski srednjovekovni grad, a u njemu se vadilo najkvalitetnije srebro, koje je u sebi sadržalo 30% zlata. Grad je 1413. godine razorio Musa Kesedžija, a svi ovi događaji su stvorili brojne lokalne mitove i legende, koji govore o odnosu srpskog i turskog stanovništva za vreme okupacije.

 Vrmaško jezero
Vrmaško jezero
Izvor: Shutterstock

Nedaleko od ovih srednjovekovnih ostataka, nalazi se skrivena mirna oaza, Vrmaško jezero. Veruje se je jezero nastalo posle zemljotresa i tada dobio kružni oblik. U njemu se nalaze ribe i brojni drugi morski organizmi. Prostor oko njega je uređen, sa stolovima i stolicama, te je idealan za piknik i odmor u Srbiji, piše ovom mestu sajt bookaweb.com.

4. Rudno

Na nadmorskoj visini od 1100 metara, selo Rudno je smešteno na 15 km dugoj planini Radočelo, u blizini divlje Golije čijem Rezervatu biosfere i pripada. 

Rezervat biosfere Golija – Studenica odlikuju guste šume, bogatstvo pašnjaka i livada i mnoštvo kristalno čistih reka i potoka, sa obiljem rečne pastrmke i rakova.

Hrana je izvrsna, domaćini srdačni, priroda očaravajuća, a gde god da krenete, hodaćete stazama koje su otežale pod istorijom jer su manastiri Gradac i Studenica, koji su svojevrsni kulturno-istorijski spomenici.

5. Sopotnica

Kroz guste bukove i hrastove šume, na oko 1.000 metara nadmorske visine, udaljeno 17 km makadamskim putem od Prijepolja, nalazi se selo Sopotnica. Nazvano je po istoimenoj reci, koja se preko kraških terena sliva preko brzaka, slapova i vodopada do 25 metara visine.

Priča kaže da su prvi stanovnici u potrazi za vodom stigli do reke Sopotnice, a onda baš tu izgradili 11 vodenica i 10 valjdarica. Selo se vekovima širilo, ali je do danas sačuvalo šarm i lepotu.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vesna

Ne znam za ostala sela ali Topli Do je zapusteno i zaostalo selo, kao da je vreme stalo u mracnom srednjem veku. Okolina je prelepa ali selo - jok. Put do njega od Pirota je nocna mora.

Najnovije

Priroda

Nauka