Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istraži Srbiju: Dajemo vam 11 odličnih razloga da posetite VALJEVO

Saznajte šta sve možete da posetite i u čemu sve da uživate u Valjevu.

 profimedia-0052135106 Izvor: Serbia Pictures: Adam Radosavljevic / Alamy / Alamy / Profimedia

1.Valjevo je grad spomenika i spomen-obeležja posvećenih velikanima srpske kulture i istorije: Vuku Karadziću, Milovanu Glišiću, Proti Mateji Nenadoviću, Iliji Birčaninu, vojvodi Živojinu Mišiću, Desanki Maksimović kao spomenik pesništvu.

2. Možete da uživate na Tešnjaru, staroj čaršiji izgrađenoj u srpsko-balkanskom stiluu 18. I 19.veku.

3. Možete da obiđete Modernu galeriju, sa stalnom postavkom slika Ljube Popovića i izuzetnim izložbama savremenog slikarstva, posebno je bogatstvo likovne scene Valjeva, ali i čitave Srbije.

Možda će vas zanimati i:

4. Možete da posetite i Internacioonalni likovi centar "Mića Trnavac", u prostoru starog kantara u Gracu, mesto je gde već izlažu strani likovni stvaraoci.

5. Posetite i Desankin venac, sa spomenikom i Trg vojvode Živojina Mišića, uz trgovačku ulicu Kneza Miloša, koji čine reprezentativnu pešačku zonu u centru grada, sa brojnim kafićima, picerijama, poslastičarnicama...

6. Uživanje na Gradcu

Gotovo u samom centru Valjeva završava se kanjon reke Gradac, jedne od najčistijih reka u Evropi. Šetnjom kraj te planinske reke, staništa vidri, stiže se do više uređenih plaža, ali i do nekoliko vodenica čija okolina, uređena u etnostilu, predstavlja prijatno mesto za odmor i rekreaciju.

7. Obilazak manastira

Na putu Valjevo-Bajina Bašta, 23 km jugozapadno od Valjeva, na skrovitom mestu u klisuri Jablanice, nalazi se manastir Pustinja.

Kada se krene iz Valjeva prema Povlenu, dolazi se u Lelić (9km), gde se nalaze manastir Ćelije (18.vek) i manastir Sveti otac Nikolaj – Lelić, srpsko svetilište ili kako ga odskora zovu "Srpski Jerusalim", gde počivaju dva sveca, otac Justin Popović i sveti Vladika Nikolaj Srpski.

8. Brankovina

Brankovina je kulturno-istorijski kompleks koji je sačinjen od dve celine. Pored crkve i sobrašica, u porti se nalaze i grobovi porodice Nenadović. Pored porte je jedna od najstarijih škola u Srbiji, koja je sagrađena 1834, zatim vajat Ljube Nenadovića, te škola podignuta 1895. godine, gde je učila naša poznata pesnikinja Desanka Maksimović.

9. Petnica

Petnica je moderan sportsko-rekreacioni centar sa četiri otvorena bazena, termalnom vodom od 29 stepeni i terenima za male sportove. To meto poznato je po Petničkoj pećini, značajnom arheološkom lokalitetu, gde je pronađen praistorijski čovek. U Petnici radi Istaživačka stanica.

10. Divčibare

U centralnom delu planine Maljen, 38 km jugoistočno od Valjeva, nalaze se Divčibare. Nadmorska visina od oko 1.000 metara, obilje vode, šume i trave, vrlo laka prohodnost koja omogućava šetnje u svim pravcima, relativno dobre veze sa okolnim gradovima, čine Divčibare sve privlačnijim za turizam, skijanje i rekreaciju. Divčibare su pogodno mesto za jednodnevne izlete, porodične odmore, ekskurzije, nastavu u prirodi I sportske pripreme.

Na Divčibarama postoje četiri rezervata prirode: Crna reka, Čalački potok, Zabalac i Vražji vir.

11. Brojne manifestacije

- "Tešnjarske večeri" su međunarodna kulturna, turističko-privredna manifestacija. Predstavlja smotru pozorišnog i filmskog stvaralaštva, književnika, izdavača, knjižara, vrhunskih autora u oblasti likovne umetnosti. Prateći programi predstavljaju turističku i privrednu ponudu grada. Tešnjarske večeri postoje od 1987.godine i najstariji su letnji festival u Valjevu. Održavaju se tradicionalno svake godine u mesecu avgustu i traju 10 dana.

- "Valjevski jazz fest" postoji više od tri decenije. To je jedini festival ove vrste muzike koji u kontinuitetu, bez prekida traje od svog nastajanja do danas. Od tada je na sceni Centra za kulturru „prodefilovalo“ više 1200 muzičara i više od stotinu raznolikih bendova i to iz svih krajeva bivše Jugoslavije, Srbije, evropskih zemalja i SAD.

Jovan Maljoković, naš poznati muzičar i grupa njegovih prijatelja, entuzijasta, Valjevaca ozbiljno zaljubljenih u dzez, želeli su da svojim sugrađanima promovišu sve najbolje što su ovi prostori mogli ponuditi u tom muzičkom žanru. Tako je i danas. Ovaj festival ima dugu tradiciju i ima itekako dobru reputaciju među muzičarima. Održava se svake godine u oktobru mesecu.

- "Festival duvan čvaraka" je turističko-privredna manifestacija koja je posvećena brendu valjevskog kraja i svake godine okuplja veliki broj posetilaca. Mnogi imaju priliku da po prvi put vide kako se spremaju čvarci po recepturi staroj dvesta godina, ali i da degustiraju ovaj jedinstveni proizvod koji je izum valjevskih mesara i koji se nigde na planeti ne priprema na ovakav način.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je finansiran iz budžeta Grada Valjeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka