Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta sve možete da radite na Staroj planini? Upoznajte prirodno nasleđe i lokalnu gastronomiju

Pirot je grad na jugoistoku Srbije, grad meraka i tradicije, kulture, običaja, gostoprimstva, okružen najlepšim prirodnim predelima Parka prirode Stara planina i Specijalnim rezervatom prirode Jerma.

 Kozji kamen Aleksandar Ciric Izvor: Aleksandar Ćirić

Turističko mesto Pirot i destinaciju Stara planina karakterišu bogato kulturno-istorijsko nasleđe Pirota i okoline, prirodno nasleđe i jedna od najukusnijih lokalnih gastronomija.

Lokalna gastronomija Pirota i Stare planine kao deo turističke ponude jedan je od posebnih doživljaja – čuveni pirotski kačkavalj, pirotska peglana kobasica, staroplaninska jagnjetina, pirotski roštilj i staroplaninski med i rakija pružaju jedinstveno iskustvo. Bogatstvo ukusa lokalnih brendova iz Pirota rezultat je viševekovnih tradicija u pripremi i uticaj prirode Stare planine.

Možda će vas zanimati i:

Prirodno nasleđe kao deo turističke ponude Pirota i okoline obuhvata Park prirode Stara planina i Specijalni rezervat prirode Jerma.

Park prirode Stara planina najveće je zaštićeno prirodno dobro u Srbiji, a najveća planina u istočnoj Srbiji s vrhom Midžor (2.169 m). Stara planina je u nekim delovima potpuno divlja, a velika prostranstva pašnjaka, bogatstvo šuma, geomorfoloških oblika reljefa, vodenih tokova i nekoliko strogih rezervata prirode deo su turističke ponude. Uz to, postoji i više od 500 km obeleženih staza za planinarenje, pešačenje, planinsko trčanje, planinski biciklizam i druge sadržaje. Iz Pirota se na Staru planinu može stići iz tri pravca: Pirot–Zavojsko jezero–kameno selo Gostuša, zatim Pirot–Temska–Topli Do, kao i Pirot–Rsovci–Dojkinci–Slavinja.

 Highlander, Stara planina
Highlander, Stara planina
Izvor: P. Vučković  Kameno selo Gostuša.
Kameno selo Gostuša.
Izvor: TO Pirot

Zavojsko jezero, veštačko jezero nastalo urvanjem zemljišta i pregrađivanjem reke Visočice, planinske lepotice, udaljeno je 17 km od Pirota. Jezero se nalazi na više od 600 metara nadmorske visine, odličnog je kvaliteta planinske vode, bogato ribom i idealno mesto za jednodnevne i višednevne izlete. Vožnja, šetnje, ribolov, vožnja bicikla samo su neke od mogućih aktivnosti na Zavojskom jezeru. Kada ste na destinaciji Zavojsko jezero, preko tzv. Belskog mosta nastavljate put ka kamenom selu Gostuša, divnom ambijentu kulturno-istorijske celine, sa autentičnim graditeljskim stilom i kamenim krovovima kuća, uz gostoprimstvo i ukusnu hranu domaćina.

Selo Temska nalazi se na 15 km od Pirota, regionalnim putem ka Knjaževcu. Kroz selo protiče reka Temštica, nastala spajanjem Toplodolske reke i reke Visočice iz Zavojskog jezera. Protiče kroz jedan od najlepših kanjona u Srbiji, na crvenom peščaru, kanjon reke Temštice, "mali Kolorado", dužine 8 km. U blizini sela Temska, ka selu Topli Do, nalazi se jedna od najposećenih srpskih svetinja, Manastir Sv. Đorđe iz XIV veka. Kada prođete kroz kanjon reke Temštice, dolazite u jedno od najlepših sela u Srbiji, planinsko selo Topli Do, koje je poznata oaza staroplaninskih vodopada poput Pilja, Kurtulskog i Čunguljskog vodopada.

Pravac Pirot–Rsovci–Vrelo–Dojkinci–Slavinja jedan je od najposećenijih na Staroj planini, uz obilje turističkih lokaliteta i mogućnosti boravka na selu i upražnjavanja aktivnosti u prirodi (IBA područje poznato među posmatračima ptica). Selo Rsovci poznato je po pećinskoj Crkvi svetih apostola Petra i Pavla i fresci Ćelavog Isusa, pešačkim stazama kanjonom Vladikine ploče do pećine Vladikine ploče, uz lokalitet Slavinjsko grlo u klisuri Rosomačke reke, kao i uz vidikovac Rosomački vrh (1.250 m), Odmaralište Vrelo, na sastavu Dojkinačke i Jelovičke reke. U okolini odmarališta postoji sistem staza za šetnju i rekreaciju, ribnjak pastrmke, vizitorski centar JP Srbijašume i izvor Vrelo, po kome je i odmaralište dobilo naziv.

Od sadržaja na ovom delu Stare planine, moguće je mušičarenje u revirima u okolini, šetnja do sela Brlog, Jelovica, lovačkog doma Široke luke, vožnja kvadom do lokaliteta Ponor i Kopren. Na istom putnom pravcu je selo Dojkinci, gde se nalazi najmoderniji planinarski dom u Srbiji. Planinarski dom Dojkinci je svojevrsna baza za planinare, planinske trkače, porodice s decom i sve ljubitelje aktivnosti na planini, gde možete iznajmiti planinski bicikl i voziti se markiranim stazama. Stazom za jahanje, u organizaciji udruženja, moguć je obilazak planinskih vrhova i lokaliteta poput Ponora, Koprena, vodopada Tupavica, Rezervata prirode Arbinje, dok je za spremnije planinare i uz pratnju vodiča moguće posetiti lokaliteteTri kladenca (1.900 m), Tri čuke (1.926 m), Vražja glava(1.934 m), Pakleški vrh (1.300 m), Beleđe i mnoge druge.

 Kanjon reke Jerme
Kanjon reke Jerme
Izvor: TO Pirot  Mušičarenje, Stara planina
Mušičarenje, Stara planina
Izvor: D. Jovanović

Pored Stare planine, teritorija Pirota obuhvata i Specijalni rezervat prirode Jerma, koji sa interesantnim lokalitetima i objektima koje treba obići, počinje još od sela Sukova, Sukovskog manastira, Sukovskog jezera, pa sve do manastira Poganovo. Sistem obeleženih staza iz sela Vlasi ide do Vlaške planine i Greben planine, pa do Asenovog kalea, pećine Vetrena dupka, vrhova Mumulj i Panica, usek Cedilka i dalje. U oktobru vas očekuje i Jerma golden trail (2. 10. 2021), pravi doživljaji i sportske avanture idealne za sve uzraste, a posebno porodice s decom.

Lovni i ribolovni turizam takođe su veoma popularni. Veliki broj planinskih reka pogodan je za ribolov tehnikom mušičarenja i varaličarenja. Pecanje salmonidnih vrsta riba potočne pastrmke i potočne mrene dozvoljeno je na rekama kao što su Nišava, Jerma, Visočica i Temštica, kao i na Zavojskom jezeru i Sukovsko jezeru.

Program obilaska staroplaninskih vodopada spada u red najinteresantnijih aktivnosti na Staroj planini. Gotovo polovina svih vodopada u Srbiji nalazi se na Staroj planini, neki od njih otkriveni u skorije vreme. Jedan od najdostupnijih je vodopad Tupavica u blizini sela Dojkinci, kao i divni vodopadi u blizini sela Topli Do ispod Midžora – vodopad Pilj (64 m), vodopad Čungulj (42m), Kurtulski vodopad i vodopad Vurnje, kao i najveći među njima i najveći u Srbiji – Koprenski vodopad i Kaluđerski vodopad. Obilasci vodopada su najpopularniji među planinarima i ljubiteljima prirode, bez planinarskog vodiča dostupni za razgledanje jesu vodopad Tupavica i vodopad Pilj, dok je za udaljenije vodopade potreban planinarski vodič.

 Konji podno Midžora, najvišeg vrha Stare planine
Konji podno Midžora, najvišeg vrha Stare planine
Izvor: Aleksandar Ćirić

Sportske i turističke manifestacije, sportske avanture i manifestacije na otvorenom u Parku prirode Stara planina i u Rezervatu Jerma veoma su popularne u poslednje vreme među sportistima koji se bave planinskim trčanjem, planinarenjem, peščenjem i drugim aktivnostima u prirodi. Od organizovanih avantura ovog tipa, s različitom kilometražom i visinskim razlikama prednjače Stara planina ultra trail, Jerma outdoor festival, Jerma golden trail i planirana sportska avantura prvi put u Srbiji, na Staroj planini – Highlander Stara planina. Reka Visočica pogodna je za rafting, a Nišava za kajking ili spust gumama.

Pirot i okolina poznati su po manifestacijama kao što su Sajam pirotske peglane kobasice (januar), Festival sira i kačkavalja (18. septembar), Darovi netaknute prirode u Dojkincima (septembar), Jagnjijada (jun), Outdoor fest Jerma (avgust), Festival staroplaninskih jela Temska (jul), Međunarodni folklorni festival (avgust), Biciklistička trka Pirotski ćilim (jul) i mnoge druge.

Zahvaljujemo se Turističkoj organizaciji Pirot na pruženoj pomoći.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Pirota. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka