Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VALJEVO - Grad istorije, tradicije i kulture

Na prostoru današnjeg Valjeva život ljudskih zajednica odvija se još od mlađeg kamenog doba, na šta ukazuju nalazi pronađeni u Petničkoj pećini.

 valjevo grad istorije tradicije i kulture3 Izvor: TO Valjevo/promo

Prvi pomen Valjeva datira s kraja XIV veka, kako je sačuvano u jednom dokumentu iz Historijskog arhiva u Dubrovniku. U to vreme Valjevo je već razvijeno i aktivno trgovačko središte srednjovekovne Srbije.

Polovinom XIX veka izrađen je plan modernog Valjeva u kojem se ulice seku pod pravim uglom, sa idejom dugoročnog razvoja grada; ulice tada predviđene i danas postoje i predstavljaju najuže jezgro današnjeg grada.

Od reka Jablanice i Obnice u Valjevu nastaje reka Kolubara, u koju se na teritoriji grada Valjeva ulivaju reke Gradac i Ljubostinja. Gotovo u samom centru Valjeva završava se kanjon reke Gradac, jedne od najčistijih reka u Evropi. Šetnjom kraj te planinske reke, staništa vidri, stiže se do više uređenih plaža, ali i do nekoliko vodenica, čija okolina, uređena u etno-stilu, predstavlja prijatno mesto za odmor i rekreaciju.

Valjevo je grad spomenika i spomen-obeležja posvećenih velikanima srpske kulture i istorije: Desanki Maksimović kao spomenik pesništvu, vojvodi Živojinu Mišiću, Milovanu Glišiću, Proti Mateji Nenadoviću, Iliji Birčaninu, , Vuku Karadžiću. Tu je i čuveni spomenik Stevanu Filipoviću (Spomenik borcima Revolucije), koji je bio prikazan i na grbu grada Valjeva, do usvajanja novog grba 1993. godine.
Jedna od najlepših urbanih celina u našoj zemlji svakako je Tešnjar, stara čaršija, srpsko-balkanskog stila, izgrađena tokom XVIII i XIX veka, a u blizini su Desankin venac i Trg vojvode Živojina Mišića, kao reprezentativna pešačka zona centra grada. Moderna galerija sa stalnom postavkom slika Ljube Popovića i Internacionalni likovni centar „Mića Trnavac” etablirani su prostori za izložbe savremenog slikarstva.

 valjevo grad istorije tradicije i kulture Izvor: TO Valjevo/promo

Među brojnim manifestacijama tokom cele godine u Valjevu posebno se izdvajaju „Tešnjarske večeri”, „Festival duvan čvaraka” i „Valjevski jazz fest”.

„Tešnjarske večeri” su međunarodna kulturna, turističko-privredna manifestacija. Predstavlja smotru pozorišnog i filmskog stvaralaštva, književnika, izdavača, knjižara, vrhunskih autora u oblasti likovne umetnosti. Prateći programi predstavljaju turističku i privrednu ponudu grada. „Tešnjarske večeri” postoje od 1987. godine i najstariji su letnji festival u Valjevu. Održavaju se tradicionalno svake godine u avgustu i traju deset dana.

„Valjevski jazz fest” postoji više od tri decenije. To je jedini festival ove vrste muzike koji bez prekida traje od svog nastanka do danas. Od tada je na sceni Centra za kulturru prodefilovalo više 1.200 muzičara i više od stotinu raznolikih bendova i to iz svih krajeva bivše Jugoslavije, Srbije, evropskih zemalja i Sjedinjenih Država. Jovan Maljoković, naš poznati muzičar, i grupa njegovih prijatelja, entuzijasta, Valjevaca ozbiljno zaljubljenih u džez, želeli su da svojim sugrađanima promovišu sve najbolje što su ovi prostori mogli ponuditi u tom muzičkom žanru. Tako je i danas. Održava se svake godine u oktobru.

 valjevo grad istorije tradicije i kulture2 Izvor: TO Valjevo/promo

„Festival duvan čvaraka” je turističko-privredna manifestacija koja je posvećena brendu valjevskog kraja i svake godine okuplja veliki broj posetilaca. Mnogi imaju priliku da prvi put vide kako se spremaju čvarci po recepturi staroj dvesta godina, ali i da degustiraju ovaj jedinstveni proizvod koji je izum valjevskih mesara i koji se nigde na planeti ne priprema na ovakav način.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je finansiran iz budžeta Grada Valjeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Zahvaljujemo se Turističkoj organizaciji Valjeva na pruženoj pomoći

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka