Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beg u netaknutu prirodu i mir: Otkrivamo lepote valjevskih planina (FOTO)

U okolini Valjeva mir možete pronaći na čak pet planina.

  Izvor: Shutterstock

Venac valjevskih planina pripada dinarskim planinama i prve su planine od Panonske nizije prema crnogorskim planinama i Jadranskom moru.

Venac valjevskih planina se proteže u dužini od oko 75 km, u obliku potkovice oko Valjeva i srednje su visine od 1100-1350 m nadmorske visine. Veoma su bogate pravim planinskim rečicama živopisnog toka a i kanjonskog tipa, kao i izvorima hladne vode.

Najviši vrh u vencu je Mali Povlen sa nadmorskom visinom od 1347 m, što je ujedno i najviši vrh severo-zapadne Srbije.

Možda će vas zanimati i:

MEDVEDNIK (1247m)

Na 25 kilometara od Valjeva nalazi se planina Medvednik. Medvednik je dobio ime po velikoj sličnosti siluete planine sa medvedom koji leži.

Medvednik predstavlja deo dobro očuvane prirode sa svim njenim lepotama i tajanstvenostima. Padine su gusto obrasle bukovom šumom, bogate pečurkama, i livadama sa šumskim jagodama i lekovitim biljem. Na ovoj planini nalazi se planinarski dom – ishodište za mnoge ture i izlete po Valjevskim planinama.

Fotografije valjevskih planina pogledajte u galeriji:

JABLANIK (1274m)

Ova planina se nalazi u izvorištu reke Jablanice udaljena 35 km od Valjeva.

Planinarski dom na Debelom brdu predstavlja sastajalište turista i planinara. Od ovog doma se za 2 časa može stići na Medvednik. U dolini reke Jablanice nalazi se manastir Pustinja posvećen Vavedenju Presvete Bogorodice, sagrađen 1622.godine. U neposrednoj blizini je brana i veštačko jezero "Stubo – Rovni", veoma atraktivna i zanimljiva turistička destinacija.

POVLEN (1346m)

Šumoviti Povlen najviši je od Valjevskih planina. Izvorište je ponornice Sušice, a pored šuma ima dosta livada i proplanaka.

Ispod vrhova Povlena, u Donjem Taoru, na 40 km od Valjeva, na visini od 695 m, smestilo se Taorsko vrelo, kraški izvor sa moćnim stenama bigra, neobičnom pećinom, nizom slapova i vodopada, i ostacima starih vodenica.

MAGLEŠ (1036m)

Udaljen od Valjeva 23 kilometra predstavlja severoistočni ogranak znatno većeg i poznatijeg Povlena. Magleš je pristupačan ali neopravdano manje poznat. Padine Magleša su neobično lepe sa naizmenično poređanim vrtačama i livadama, šumama crnogorice i prekrasnim vidicima.

MALJEN (1103m)

Ova planina se prostire južno od Valjeva. Pored šuma, Maljen je poznat i po svojim cvetnim livadama. Poseban ukras maljenskih livada je prekrasni beli cvet koji cveta u maju – beli narcis.

Predeo je posebno atraktivan zimi jer postoje svi uslovi za zimske sportove. Najpoznatije izletište, vazdušna banja na ovoj planini je visoravan Divčibare.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je finansiran iz budžeta Grada Valjeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka