Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oaza u koju želimo da pobegnemo: Fruškogorsko jezero koje morate videti uživo

Bešenovačko jezero ili Beli kamen, kako ga još zovu, jedno je od najpopularnijih na Fruškoj gori.

 Bešenovačko jezero na Fruškoj gori Izvor: Besenovacko jezero; Foto: Shutterstock

KADA JE FABRIKA CEMENTA IZ BEOČINA odlučila na napusti svoj površinski kop Beli kamen u blizini Bešenovačkog Prnjavora, malog mesta na obroncima Fruške gore, za sobom je ostavila ogromnu rupu iz koje je iscrpela laporac.

Možda će vas zanimati i:

Još dok je fabrika aktivno radila, radnici su imali problem sa izvorom čiste vode koja je neprestano izvirala na mestu kopa. Vodu su tada preusmeravali u obližnji potok. Kada je cementara na tom mestu prestala sa radom, voda je neometano počela da puni, od laporca svetlo dno.

Pogledajte fotografije u galeriji:

Voda Bešenovačkog jezera je čista, prozirna, neobične tirkizne boje - koju ima zahvaljujući belom dnu, a kažu i lekovita zbog svog mineralnog sastava.

Iako poznato po lepoti, jezero zvanično nije bezbedno za kupanje, najviše zbog - kako kažu meštani - nepredvidivog dna koje se na pojedinim mestima nalazi na čak 50 metara dubine.

Takođe, jezero je u privatnom vlasništvu, i nije namenjeno turistima, ali uprkos svemu tome, tokom toplih letnjih dana, teško je naći parking u okolini jezera. 

Bešenovačko jezero ili Beli kamen, kako ga još zovu, jedno je od najpopularnijih na Fruškoj gori.
Izvor: YouTube

Pomalo "divlja" plaža izgleda da ima neku privlačnost. Iako gotovo potpuno neuređena, a na nekim mestima prilaz vodi i ne postoji, privlači veliki broj mladih željnih druženja.

Iako jata sitnih riba plivaju u plićaku, ostatak jezera, zbog izlovljavanja, ne obiluje životom kao ranije. Od preostale ribe tu su primerci tostolobika, crvenperke i babuške.

Iako moramo da se složimo da nije sasvim bezbedno u njemu se kupati, boje u kojima ćete imati priliku da uživate, priroda koja ga okružuje i fruškogorski vazduh - svakako su razlozi zbog kojih je se Bešenovačko jezero mora naći na spisku svakoga ko je odlučio da upozna najlepša mesta u Srbiji. 

Možda će vas zanimati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka