Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oaza u koju želimo da pobegnemo: Fruškogorsko jezero koje morate videti uživo

Bešenovačko jezero ili Beli kamen, kako ga još zovu, jedno je od najpopularnijih na Fruškoj gori.

 Izvor: Besenovacko jezero; Foto: Shutterstock

Kada je fabrika cementa iz Beočina odlučila na napusti svoj površinski kop Beli kamen u blizini Bešenovačkog Prnjavora, malog mesta na obroncima Fruške gore, za sobom je ostavila ogromnu rupu iz koje je iscrpela laporac.

Još dok je fabrika aktivno radila, radnici su imali problem sa izvorom čiste vode koja je neprestano izvirala na mestu kopa. Vodu su tada preusmeravali u obližnji potok. Kada je cementara na tom mestu prestala sa radom, voda je neometano počela da puni, od laporca svetlo dno.

Možda će vas zanimati i:

Voda Bešenovačkog jezera je čista, prozirna, neobične tirkizne boje - koju ima zahvaljujući belom dnu, a kažu i lekovita zbog svog mineralnog sastava.

Iako poznato po lepoti, jezero zvanično nije bezbedno za kupanje, najviše zbog - kako kažu meštani - nepredvidivog dna koje se na pojedinim mestima nalazi na čak 50 metara dubine.

Takođe, jezero je u privatnom vlasništvu, i nije namenjeno turistima, ali uprkos svemu tome, tokom toplih letnjih dana, teško je naći parking u okolini jezera. 

Bešenovačko jezero ili Beli kamen, kako ga još zovu, jedno je od najpopularnijih na Fruškoj gori.
Izvor: YouTube

Pomalo "divlja" plaža izgleda da ima neku privlačnost. Iako gotovo potpuno neuređena, a na nekim mestima prilaz vodi i ne postoji, privlači veliki broj mladih željnih druženja.

Iako jata sitnih riba plivaju u plićaku, ostatak jezera, zbog izlovljavanja, ne obiluje životom kao ranije. Od preostale ribe tu su primerci tostolobika, crvenperke i babuške.

Iako moramo da se složimo da nije sasvim bezbedno u njemu se kupati, boje u kojima ćete imati priliku da uživate, priroda koja ga okružuje i fruškogorski vazduh - svakako su razlozi zbog kojih je se Bešenovačko jezero mora naći na spisku svakoga ko je odlučio da upozna najlepša mesta u Srbiji.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka