Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savladajte uspon i bićete nagrađeni neverovatnim prizorom: Drevno utvrđenje u istočnoj Srbiji koje vredi obići

Saznajte kako da stignete do drevog utvrđenja, šta vas tamo očekuje i šta možete da obiđete u okolini Soko Grada.

  Izvor: Shutterstock

Drevno utvrđenje ovenčano mistikom i bajkovitom istorijom, Soko Grad je pronašao svoj temelj na nepristupačnoj steni i vrletnom krajoliku. Ako ste ikada zamišljali tvrđavu u kojoj se oseća miris starih vremena, gde se prepliću priče i legende, ljubavi, osvajači i borbe, ili nešto slično videli u filmu, ova ruševina je otelotvorenje svega toga.

Možda će vas zanimati i:

Soko Grad se nalazi na samo 2km od Sokobanje, modenskog odmarališta i najveće vazdušne banje u Srbiji. Planine Ozren, Rtanj, Devica i Bukovik takođe okružuju ovaj predeo i predstavljaju dodatne avanture u bližoj okolini. Tu je neizostavno i izletište Lepterija, do koje možete stići na razne načine, ali je najbolje uz obalu reke Moravice, pišeAvanturista.co.

Šetnja do Soko Grada vodi kroz izletišta Lepterije, prelepi predeo obiljen zelenilom. Izletište ima uređene prostore sa letnjikovcima i klupama, kao i mesta za roštilj i druge aktivnosti. Idući dalje, naićićete na crkvu Svete Marije, koja je veoma blizu, a izgrađena je na temeljima crkve iz 14. veka. Odatle se, drvenim mostićem, stiže do prirodnog fenomena Bogorodica u steni, koji liči na majku sa detetom. Po legendi, Bogorodica se tu sakrila bežeći od Rimljana. Na 400 m uzvodno od Lepterije, stižete do Soko Grada.

Savladajte uspon i bićete nagrađeni neverovatnim prizorom. Soko Grad se nekada delio na Gornji grad, gde je bila vlastela i Donji grad u kojem je stanovalo podaničko stanovništvo. Zbog zuba vremena, a i nekadašnjih upornih napada na grad, od Donjeg grada su ostale četvorougaone kule, delovi bedema i glavna kapija koja je najviše očuvana. Postoje još dve kule koje imaju otvore za topove. Poznate kao Donžon kula, u Gornjem gradu ostala je glavna kula ili Motrilja u kojoj je stanovao gospodar.

Saznajte kako da stignete do drevog utvrđenja, šta vas tamo očekuje i šta možete da obiđete u okolini Soko Grada.
Izvor: YouTube

Kako stići do Soko Grada?

Sokobanja je najbolja odrednica za dalji obilazak njene okoline, pa samim tim i Soko Grada. Dolazak u Sokobanju ne prestavlja nikakav problem, jer autobusi svih prevoznika imaju direktnu liniju iz većine gradova.

Kad stignete, obilazak počnite iz parka "Banjica" gde se nalazi čuveno Drvo želja. Odatle nastavite stazom do betonskog mosta i pratite glavnu stazu. Nailazite na tablu sa smernicama do izletišta Lepterija. Staza vas vodi direktno do reke Moravice. Na reci je drveni most, a kada ga pređete nailazite na fenomen Bogorodica u steni. Oko izletišta je dosta klupa na kojima

Saveti za putovanje

- Ponesite hranu i roštilj ako se odlučite za jednodnevni izlet, jer na izletištima u okolini ima dosta mesta za takve aktivnosti.

- Obucite i odgovarajuću obuću, jer vas očekuje dosta pešačenja.

U okolini Soko Grada možete posetiti još:

- Vodopad Ripaljka

- Hajduk Veljkovu česmu

- Bovansko jezero

- Tursko kupatilo - amam

- Vrmdžanski grad

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka