Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izleti za pamćenje: 8 najlepših jezera na Fruškoj gori

Jezera na Fruškoj gori savršena su za jednodnevni izlet u prirodu, za posmatranje ptica ili pecanje, a poslednjih godina i za plivanje, sunčanje i odmor.

 fruskogorska-jezera.jpeg Izvor: Foto: Shutterstock

FRUŠKA GORAobiluje mirnim vodama pogodnim za plivanje, pecanje, posmatranje ptica ili prosto lenjo uživanje u prijatnom ambijentu. Na Fruškoj gori se nalazi 16 veštačkih jezera, od kojih je 13 izgrađeno za potrebe navodnjavanja i sprečavanja plavljenja obradivih površina.

Možda će vas zanimati i:

Šatrinačko jezero – Međeš

 Šatrinačko jezero (Međaš)
Šatrinačko jezero (Međaš)
Izvor: Shutterstock

Ako se uputite iz Beograda, možete krenuti starim putem Beograd-Novi Sad, pa nakon oko 60 km skrenuti prema selu Maradik. U centru sela skrenite desno pa će vas put dug 8.5 km odvesti pravo do manastira Krušedol. Ukoliko dolazite Autoputem iz Novog Sada ili Beograda, na petlji kod Beške se isključite desno. Ako krenete iz Novog Sada, preko Sremskih Karlovaca skoro do Iriga, nakon 20 kilometara ugledaćete manastir Krušedol, piše portal Moj Novi Sad

Tako ćete znati da ste na dobrom putu jer vas od manastira deli samo pet kilometara do table na kojoj piše Šatrinačko jezero. Ovo jezero, u narodu poznato i kao Međeš, dugo je oko jednog kilometra a duboko pet metara, mada ne nekim mestima doseže i do 12 metara.

Voda je prozirna i pogodna za kupanje, a za prilaz se koristi mala uređena plaža. Jezero je okruženo travnatom površinom na koju bezbedno možete da spustite peškir i sunčate se. Ukoliko biste radije uživali u hladovini, iznad jezera postoji kućica sa terasom, u kojoj se nekada nalazio restoran, pa predstavlja zgodno mesto za zaštitu od sunčevih zraka. Livada oko jezera, iako pod nagibom, pogodna je za sportske igre pa vreme možete da utrošite igrajući frizbi ili badminton.

S obzirom da u okolini ne postoji ugostiteljski objekat u kojem bi mogli da se okrepite, najbolje je da sa sobom ponesete nešto što ćete moći da popijete ili pojedete. Alternativa je da se provozate dva i po kilometra do sela Šatrinci, u kojem ćete naići na prodavnicu. A kada ste već tu, nastavite istim putem do jezera Dobrodol, nećete se pokajati. Isprva ga nećete ni videti, jer je majstorski sakriveno među polja obradive površine.

Dobrodol

Ovo akumulaciono jezero nastalo je sedamdesetih godina i obuhvata površinu od 45 hektara. Jezero je bogato ribom i to krupnim primercima šarana, amura i smuđa te je zato privlačno svim ljubiteljima ribolova. Ali ne samo njima. Plivači će se ovde osećati kao u raju jer je na jezeru Dobrodol voda među najčistijim na Fruškoj gori. S obzirom na to da je poslednjih godina sve popularnije, ako planirate da se ovde zadržite duže, najbolje bi bilo da poranite ujutru i zauzmete svoje mesto. Jezeru možete prići stepenicama sa brane ili sa travnate površine ali imajte na umu da ne postoji uređena plaža niti hladovina. Međutim, ako ste ljubitelj skakanja u vodu, ovde to možete da radite do mile volje.

Po povratku sa jezera usput obiđite gorepomenuti manastir Krušedol, Grgeteg i Veliku Remetu, ili manastir Novo Hopovo, ukoliko planirate put preko Iriga.

Pavlovačko jezero - Kudoš

Od Iriga vas deli samo 11 kilometara do Pavlovačkog jezera, koje nazivaju i Kudoš. Ovo jezero rado posećuju kamperi i izletnici jer je veoma pristupačno i obiluje prirodnim rastinjem, koje će vas uspešno zakloniti od prejakog sunca. Jezero je domaćin mnogim vrstama ptica ali i ribe, i to kapitalnim primercima šarana, soma, smuđa, amura i tostolobika, što ga čini pravom oazom za sve sportske ribolovce. Lepota ovog jezera očarala je mnoge, pa nije ni čudo što su i neke poznate ličnosti, na čelu sa Novakom Đokovićem, odlučile da baš ovde podignu vile i vikendice.

Borkovačko jezero

Od Pavlovaca, samo vas deset minuta deli do Borkovačkog jezera, jednog od omiljenih jezera strastvenih pecaroša, koji ovde neretko organizuju takmičenja u ribolovu. Ovo mesto nije baš prvi izbor kupača ali ga rado posećuju veslači na daskama, biciklisti i šetači, jer je moguće obići ceo krug oko njega. Ipak, u neposrednoj blizini možete da plivate u javnom bazenu "Borkovac" (mada trenutno nije otvoren zbog epidemije) ili u spa centru moderno opremljenog hotela "Borkovac", do kojeg ćete doći laganom šetnjom kroz čudesnu Borkovačku šumu. Obrasla borovima, sa uređenim stazama, klupama i stolovima za odmor, sigurno će vam dobro doći za pravljenje pauze.

Bešenovačko jezero – Beli kamen

 Jezero Beli kamen
Jezero Beli kamen
Izvor: Shutterstock

Dvadesetak kilometara dalje, u selu Bešenovo nalazi se Bešenovačko jezero ili Beli kamen, koje vas svojom tirkiznom bojom i belim kamenom može zavarati da ste negde na Mediteranu. Iako ovo formalno nije kupalište, sa sigurnošću možemo reći da je najpopularnija fruškogorska destinacija za brčkanje u prirodi. Ovaj dragulj nastao je udruživanjem prirode i čoveka, odnosno nekada je bio rudarski kop laporca u sklopu beočinske fabrike cementa. Razlog zbog kojeg ćete čuti da se ovde ne preporučuje kupanje, ili da je zabranjeno, jeste velika dubina jezera, koja ne nekim mestima broji više od 50 metara, pa se dešavalo da dođe i do utapanja. Zbog toga se preporučuje veliki oprez.

Uprkos tome, na Bešenovačkom jezeru je vrlo često velika gužva, posebno vikendom. Ovo mesto najčešće posećuju mladi željni kupanja i druženja, ali i porodice sa decom. Voda je kristalno čista a vidljivost je preko metar i po. Veruje se da je zbog svog mineralnog sastava voda lekovita, ali i blato, pa tako možete videti starije posetioce kako se mažu njime. Okolina jezera nije uređena, ima puno velikog kamenja i strma je, te ako želite da zauzmete pogodno mesto za sunčanje, najbolje je da odete u prvom delu dana. Prilazi jezeru su na nekim mestima pristupačni pa možete povesti i svoje kućne ljubimce, kako bi se i oni rashladili.

U plićaku ćete opaziti jata sitnih riba, ali, ako ste pecaroš, ne očekujte da će ovde "trzati" veći primerci. Okolina jezera nudi i pozicije u hladu grana, ali možete i sami da osigurate mesto sakriveno od sunca tako što ćete poneti suncobran ili šatorsko krilo.

Jezero Bruje

Iako je najpoznatiji po dobrom vinu, Erdevik je bogat i vodom – krase ga dva jezera i banja. Jezero Bruje okruženo je šarmantnim niskim rastinjem, bagremovima i hrastom, zbog čega privlači kampere, šetače i bicikliste. Dugačko je oko jednog kilometra, široko 300 metara, a dubina ne prelazi više od sedam metara. Put je asfaltiran, obala je uređena pa su ulazi u jezero veomi pristupačni. Pored toga što je čista, voda iz ovog jezera je i lekovita jer dolazi iz banje Kulina. Ima dobar mineralni sastav, odnosno sadrži dosta sumpora i joda pa je zato povoljna za lečenje ekcema i kožnih bolesti. Na jezeru su domaćini labudovi i patke a često ga posećuju i čaplje i rode. Što se pecanja tiče, najčešće grizu šarani, smuđevi, amuri ili štuke.

Velika je verovatnoća da ćete vikendom ovde zateći mnogo ljudi pa je usled prevelikih gužvi dobra alternativa za osveženje obližnje jezero Moharač.

Jezero Moharač

 Jezero Moharač
Jezero Moharač
Izvor: Shutterstock

Ušuškano je između vinograda i šuma a dugačko je čak dva i po kilometra. Kupači mogu da se sunčaju na brani a u prozirnu, smaragdno zelenu vodu ulazi se stepenicama sa brane. Jezero pleni lepotom i mirom, pa su to razlozi zbog kojih ćete ovde često zateći pecaroše, mada se žale da ribe poslednjih godina ima sve manje. Ako budete imali sreće, društvo na jezeru će vam praviti i druge životinjske vrste, među kojima su brojne ptice ali i zečevi, fazani ili kornjače.

Sotsko jezero

Ako krenete od Erdevika prema Šidu, do mesta Sot i istoimenog jezera očekuje vas nekih tridesetak kilometara. Nalazi se na 150 metara nadmorske visine, a njegova dubina ne iznosi više od četiri metra. Ovaj pejzaž, obogaćen livadama, sa brdovitim obalama jezera obraslim vrbama, šumama hrastova i četinara, učiniće vam se nestvarno. Bogata flora i fauna sa nešto manje od hiljadu i po vrsta biljaka i čak 200 vrsta riba, pravi je mali raj za ribolovce. Zato ćete ovde sresti kampere a u neposrednoj okolini nalazi se naselje sa nekoliko vikendica.

Jezero ima drveni splav i nekoliko dokova koji su zgodni za sunčanje. Ne zaboravite da se u blizini nalaze ženski manastiri Privina Glava i Sveta Petka, koje takođe možete obići. Sa ovim mestom završavamo naše putovanje. Nadamo se da će vas ovaj mali vodič kroz najlepša jezera Fruške gore podstaći da ih i sami istražite i uživate u čarima netaknute prirode. Vaše telo i um biće vam zahvalni.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka