Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upoznajte skrivena skijališta Srbije: Vodič kroz planine i cene ski pasa

Pogledajte koja su to još skijališta Srbije, pored Kopaonika i Zlatibora, vredna pažnje, kao i kompletni vodič kroz cene ski pass-a.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kopaonik je jedan od najboljih centara u okruženju, kao i jedna od najposećenijih srpskih planina. Najveća planina Centralne Srbije pruža se razgranatim grebenom u dužini od 82 kilometra, pravcem od pobrđa iznad Kosovske Mitrovice, na severozapad preko niza vrhova viših od 1600 metara, do najvišeg dela masiva tzv. Ravnog Kopaonika sa vrhovima: Gobelja (1.934 m), Karaman Vučak (1.936 m), Suvo Rudište (1.976 m) i Pančicev vrh (2.017 m).

Povezane vesti

Povezane vesti

Skijalište se proteže na nadmorskim visinama od 1.100-2.017mnv i raspolaže sa 24 instalacije koje mogu na sat prevesti i preko 30.000 skijaša. Sedam četvoroseda, tri šestoseda, dva dvoseda, devet ski liftova i četri pomoćna ski lifta opslužuju 62 km alpskih i 12 km nordijskih staza.

Gost koji je zadnji put pre 8 godina posetio Kopaonik danas verovatno ne bi prepoznao dobar deo skijališta. Napravljeno je 10 novih instalacija, prosečeno 12 novih staza a dobar deo i proširen. Postavljeno je 315 lansera i topova na sve staze osim Belih reke.

Novina na Srebrnoj planini, kako često nazivaju Kopaonik, jeste i gondola iz Brzeća, koja se gradi od juna meseca 2020. godine. Ona će najverovatnije biti puštena u pogon u drugoj polovini januara 2021. godine. Kopaonik je pogodan i za skijaše kojima su bitni i noćni život i provod, a ova planina nudi i noćno skijanje.

  Izvor: Foto: YouTube/Printscreen
Pančićev vrh
Foto: Wikimedia Commons

Treću godinu za redom cene u Ski centru Kopaonik ostaju na istom nivou, navodi se na sajtu InfoKop. Cene su određene u zavisnosti od perioda skijaške sezone i kategorije skijaša. Cena šestodnevnog ski pass-a za odrasle kreće se u rasponu od 15.070 do 16.310 dinara dok se cene jednodnevne ski karte kreću u rasponu od 3.300 do 3.900 dinara.

Cena noćne karte koja obuhvata korišćenje sve tri noćne staze je u rasponu od 2.300 do 2.800 dinara. Takođe u cenovniku je i karta za poligon za početnike sa pokretnom trakom (ski vrtić) koja košta 700 dinara za odrasle, dok je za decu 500 dinara.

Zlatibor - odličan za prve skijaške korake

Prestonica srpskog planinskog turizma nalazi se na prosečnoj nadmorskoj visini od 1.000 m, a okružuju je visovi Tornik (1.496 m), Čigota (1.422m) i niz nižih.

Nakon snežnih padavina na Zlatiboru prethodnih dana, stekli su se svi uslovi da počne još jedna ski-sezona na Torniku. Na ski-centru se strogo poštuju sve propisane epidemiološke mere, pa za otvaranje ski-sezone nije bilo organozovanih muzičkih i drugih zabavnih događaja.

Četri staze, Čigota, Tornik, Ribnica i Zmajevac pokrivene su sistemom za veštačko osnežavanje, tako da ovaj ski centar više ne zavisi od vremenskih uslova.

U ski centru Tornik nalazi se i posebna vrsta instalacije tzv. "tjubing", koja, kao i sama žičara, može da se koristi i u letnjem i u zimskom periodu godine i pruža neizmerno zadovoljstvo i uzbuđenje svima koji odluče da je isprobaju.

U Info-centru Turističke organizacije Zlatibor, koji se nalazi na Kraljevom trgu, postavljen je uređaj "pikap boks", na kome se mogu podići ski-karte kupljene preko veb-šopa. Karte koje su kupljene mogu se na jednostavan način, beskontaktno preuzeti preko ovog uređaja skeniranjem vaučera koji dobijate na svom telefonu.

Cena jednodnevne karte iznosi 2.140 dinara za odrasle, dok je ski-pass za decu 1.650 dinara.

I Zlatar spreman: Ski-pas 1.300 dinara

Konačno počinje ski-sezona na Zlataru, ali će i ove zime raditi samo ski-lift "sidro" u gornjem delu staze.

Cena dnevnog ski-pasa za odrasle 1.300, a za decu 1.000 dinara.

  Izvor: Foto: Shutterstock
Zlatar
Foto: Shutterstock

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Stara planina
Foto: Shutterstock

Sve atraktivnija - Stara planina

Nedaleko pored Knjaževca nalazi se Stara planina, najveća planina u istočnoj Srbiji. Visokoplaninski masiv prostire se kao prirodna granica prema Bugarskoj.

Gotovo pet meseci godišnje nalazi se pod snegom. Nadmorska visina na kojoj se prostire, od 1.100 i 1.900 m, ima odličan potencija za izgradnju dugih staza za alpsko skijanje. Na sajtu skijališta Srbije stoje cene koje su identične kao na Zlatiboru: Cena jednodnevnog ski pass-a iznosi 2.140 dinara za odrasle, dok je iznos za decu 1.650 dinara.

Divčibare - polako se probija ka vrhu

Divčibare se nalaze na planini Maljen (1.100 m/nv) 37 km jugoistočno od Valjeva, 120 Km od Beograda. Mesto Divčibare na visini 980 m/nv, imaju blagu klimu, bogat biljni i životinjski svet, obilje izvora i tekućih voda, pogodnu konfiguraciju zemljišta. Okolne visove i blage prevoje sneg godišnje prekriva 3 do 4 meseca. Zbog svoje blizine velikim gradovima, Divčibare je podjednako privlačno i leti i zimi, a takođe idealna je destinacija za jednodnevna i vikend skijanja.

Skijašima je na raspolaganju nekoliko ski staza.

Ski staza Crni vrh, u okviru Divčibare Ski Resort-a, nalazi se na severnoj strani Crnog vrha. Na stazu je 2016. godine uveden sistem za veštačko osnežavanje. Dužina staze je 850 metara. Poseduje dvosednu žičaru kapaciteta 1.200 skijaša na sat.

Cena jednodnevnog ski pass-a za odrasle iznosi 1.400 dinara, za decu 1.100, dok je za seniore 1.200 dinara.

Najjeftinije - Goč

Ski lift se nalazi na planini Goč udaljenoj 12 kilometara od centra Vrnjačke Banje. Do njega se dolazi asvaltiranim obeleženim putem. Ski lift je svečano otvoren 20. decembra 1997. godine. Sastoji se od dve skijaške staze i malog ski lifta koji se može koristiti za obuku ne skijaša i obuku dece.

Dužina ski lifta je 470 metara a staze se formiraju sa 650-700 metara. Visinska razlika od pogonske stanice do vrha ski lifta je 132 metra, broj instaliranih vucnih naprava je 36 a kapacitet je 1.195 skijaša na sat. Staza je osvetljena tako da pruža mogućnost noćnog skijanja.

Cena dnevnog ski pasa iznosi 600 dinara, cena noćnog ski pasa iznosi 800 dinara.

Golija

Golija je jedna od najlepših i šumama najbogatijih planina u Srbiji. Nalazi se 40 km jugozapadno od Ivanjice ili 32 km severno od Novog Pazara, i pruža velike mogućnosti za odmor i rekreaciju u gotovo netaknutoj prirodi. Najviši vrh je Jankov kamen (1833 m) - na slici. Padine Golije su izuzetno pogodne za skijanje, jer zime obiluju snegom.

Skijalište se nalazi u blizini Raške i Novog Pazara i može se doći do njega novim i jako kvalitetnim putem iz oba grada. Ima ukupno pet ski-liftova (tanjirače i sidra) koji pokrivaju sedam staza, ali retko rade.

Besna kobila

Planina Besna kobila se nalazi na jugu Srbije, 40 km od Vranja, u neposrednoj blizini autoputa. Nadmorska visina, oblik i položaj padina, kao i velika količina snega, omogućavaju da sezona skijanja traje od polovine oktobra do polovine maja. Za ljubitelje skijanja na raspolaganju su dve uređene staze, dužine 480m i 250m, kao i ski lift kapaciteta 500 skijaša na sat. Jedna od staza je osposobljena i za noćno skijanje.

Crni vrh (Bor)

Crni vrh je od Bora udaljen 30 kilometara, a najviši vrh nalazi se na 1.043 metara nadmorske visine. Prvi objekat izgrađen ovde je Planinarski dom, u čijoj je neposrednoj blizini teren za skijanje sa uspinjačom. Značaj Crnog vrha za razvoj planinskog turizma doći će do punog izražaja kada bude završen turisticki centar "Crni vrh", koji će zahvatati površinu od oko 210 hektara.

Tara - Za početnike

Tara se nalazi u zapadnom delu Srbije, na oko 180 km od Beograda. Najkvalitetniji skijaški tereni na ovoj planini su u reonu Predovog krsta, sa visinskom razlikom od 500 m. Dužina staze je od 3 do 5 km. Na ovoj planini se nalazi i nekoliko manjih skijališta: Beli bor, Nagramak, Šljivovica i Mitrovac na Tari, sa stazama različite težine i opremljenosti.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Pogledajte i:

Poslušajte NatGeoCast
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka