Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vršačke manifestacije: U čemu sve možete da uživate gradu bogate tradicije?

Vršac je poznat po organizaciji velikog broja manifestacija, koje se dešavaju tokom cele godine i privlače veliki broj posetilaca.

  Izvor: Zlatna jesen gudurica; Foto: Foto klub Vršac

Posebne lokalne manifestacije sastavni su deo života brojnih generacija i jedan od važnih odraza autentičnosti nekog podneblja. Njihova suština je negovanje običaja i kulturnog nasleđa. Neosporan je efekat lokalnih manifestacija na atraktivnost određene destinacije u turističkom smislu, Vršac je poznat po organizaciji velikog broja manifestacija, koje se dešavaju tokom cele godine i privlače veliki broj posetilaca.

Većina vršačkih manifestacija ima naglašene elemente tradicije, a njihova posebnost ogleda se u njihovoj raznolikosti. Ovoga puta predstavićemo vam svega nekoliko, a ako posetite jednu, želeće te da saznate sve o svakoj.

Povezane vesti

DANI BERBE GROŽĐA

Manifestacija "Dani berbe grožđa" u narodu je poznata pod imenom "Grožđebal". Za grad Vršac i njegove žitelje ovo je najvažnija i najveća manifestacija u toku godine. Popularna "Berba" je narodna svetkovina osmišljena u slavu vina i grožđa, jer je vinogradarstvo u vršačkom kraju važna privredna grana još od rimskog perioda. U XIX veku Vršačko vinogorje se prostiralo na 10.000 hektara i bilo je među najvećim u Evropi. Koliki je značaj vinogradarstva za Vrščane kroz istoriju, potvrđuje i činjenica da se vinogradi nalaze na grbu grada koji je star više od 200 godina. Stanovnici lepog, mirnog grada pod bregom ponosni su na svoje vinograde i poznata vršačka vina, kao i na "Grožđebal" koji je jedna od najposećenijih manifestacija u našoj zemlji.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Turistička organizacija Vršac

Zaštitna ličnost "Grožđebala" je Vinko Lozić, lik iz dela srpskog, a vršačkog pisca Jovana Sterije Popovića, jednog od velikana književnosti naše domovine. Glumac koji glumi Vinka je prva ličnost i
komandant trodnevne parade ove svečane manifestacije.

U toku manifestacije u slavu berbe grožđa organizuju se mnogobrojna kulturna, komercijalno-sportska dešavanja, kao i izložba grožđa i vina. Najzanimljivija dešavanja su: karnevalska povorka, dečji maskenbal, nagradna igra "Grožđe iz aviona", biciklistički karavan "U pohode vinogradima", raznovrstan i bogat kulturno-umetnički i zabavni program, kao i niz sportskih takmičenja. Atrakcija su i veliki plinski roštilji na kojima se peku kobasice. U toku trodnevnog slavlja velike koncerte na centralnom gradskom trgu održavaju poznati muzički umetnici i grupe, a organizuje se i izbor lepotice "Berbe".

Vršački "Grožđebal" se održava više od šest decenija, svakog trećeg vikenda u septembru, a organizator je Turistička organizacija Vršac.

VRŠAČKI VENAC

Poput mnogih svetskih festivala i međunarodni festival folklora "Vršački venac" želi da očuva i neguje ono što je najvrednije u bogatom fondu narodnih pesama i igara. "Venac" je folklorna smotra koja stručnoj kritici i širokoj publici, prikazuje najvrednija dostignuća međunarodne folklorne scene.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Vršački venac;
Foto: Foto klub Vršac


Tokom nepune tri decenije održavanja festivala na njemu je učestvovalo više od 500 ansambala iz celog sveta: Španije, Francuske, Slovačke, Češke, Poljske, Gruzije, Rumunije, Makedonije, Indije, Meksika, Republike Srpske, Crne Gore, Kanade, Moldavije, Ukrajine, Rusije, Mađarske, Slovenije, Turske, Grčke, Kipra, Obale Slonovače, Bugarske, Afro Kolumbije, Hrvatske, Šri Lanke…, a naučni skupovi Festivala okupili su više od 60 najeminentnijih etnologa, etno muzikologa i koreografa iz zemlje i inostranstva. "Vršački venac" se uvek održava u prvoj polovini jula meseca.

VINOFEST

Festival ima za cilj da promoviše vino, vinsku kulturu i tradiciju ovog područija. Vino kao najpoznatiji brend Vršca okuplja vinogradare i vinare ne samo iz naše regije već i iz inostranstva. Vinofest je do sada ugostio izlagače iz Ukrajine, Italije, Rumunije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske, Makedonije, Češke, Crne Gore i naravno iz Srbije.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
VINOFEST;
Foto: Turistička organizacija Vršac

MEĐUNARODNO BIJENALE LIKOVNE GRAFIKE

Кao svojevrstan omaž umetniku Robertu Hamerštilu 2018. godine nastala je manifestacija, "Međunarodno bijenale likovne grafike", koja je od izuzetnog značaja za Srbiju, jer se u čitavoj zemlji organizuju samo tri grafičke kolonije godišnje, od kojih je jedna međunarodna upravo u Vršcu.

JAZZTRONIC

Festival džeza i bluza, koji okuplja ljubitelje improvizovane muzike, ubeležio je Vršac na kulturnoj mapi regiona. Od početka festivala grad Vršac ugostio je mnoga poznata imena džez i bluz scene iz celog sveta.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Turistička organizacija Vršac

PRAZNIČNE ĐAKONIJE

Izložba praznične trpeze, domaće radinosti, suvenira i raznih đakonija, koja u vreme slava, Božića i Nove godine krase svaki dom. Vrščani manifestacijom "Praznične đakonije" promovišu kulturu i tradiciju ne samo Vojvodine već i ostalih krajeva Srbije. "Đakonije" se tradicionalno organizuju sredinom decembra meseca.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Praznične đakonije;
Foto: Tursitička organizacija Vršac

DANI MLADIH VINA

Gudurica, vinsko selo sa dugom tradicijom proizvodnje vina, februara meseca je domaćin festivala "Dani mladih vina". Festival okuplja vinare iz Gudurice, u kojoj vina proizvodi više od 15 proizvođača. Ljubitelji vinske kapljice na ovom festivalu mogu da degustiraju vina od grožđa prošlogodišnje berbe.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta GRADA VRŠCA. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka