Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VINSKI PUT: 10 vinarija subotičko-horgoške regije koje osvajaju brojne nagrade i priznanja

Put kojim treba da prošeta svaki ljubitelj vina...

 Kuća u vinogradu u Subotici Izvor: Vinarija Tonković; Foto: TO Subotica

Subotičko-horgoška vinska regija je deo prostrane panonske nizije koja se prostire između reka Dunava i Tise a ovde pokriva pojas severno od Subotice i Palića. Iskustvom vinogradara i vinara, uz prirodan odabir sorti grožđa koje su najbolje prilagođene lokalnoj klimi i pretežno peščanom terenu – stvorena su vina visokog kvaliteta. U našoj regiji postoji značajan broj vinarija, od manjih porodičnih vinarija i prijatnih vinskih podruma do vinarija svetskog nivoa koje su poznate i van granica naše zemlje.

Možda će vas zanimati i:

Autohtona vina su sveža, reska, blago kisela, imaju voćne komponente i živahna su. Vina koja najbolje oslikavaju karakter peska su stare sorte vina: belo vino kevedinka i crveno vino kadarka. Uz njih su se očuvale i druge stare sorte autohtonih vina. Danas se, takođe, mogu naći i nove sorte, nove za ovaj vinski region, poput: šardonea, rizlinga, kabernea i merloa. Poslednjih godina, i stare i nove sorte vina subotičko-horgoške peščare osvajaju brojne domaće i međunarodne nagrade i priznanja.

VINARIJA ZVONKO BOGDAN

Vinarija Zvonko Bogdan se nalazi u tradicionalnom vinskom kraju koji se prostire između jezera Palić i Ludaš. Priča o ovoj vinariji počinje od kvaliteta, pre svega od izbora najboljih lokacija za vinograde, najsavremenije vinarske opreme pa do impresivne zgrade vinarije izgrađene u tradicionalnom stilu karakterističnom za arhitekturu Palića. U objektu vinarije, pored proizvodnog dela nalaze se klub sala namenjena turističkim obilascima i degustaciona sala sa pogledom na barik podrum.

 Vinarija Zvonko Bogdan
Vinarija Zvonko Bogdan
Izvor: TO Subotica
 Vinarija Zvonko Bogdan
Vinarija Zvonko Bogdan
Izvor: TO Subotica

U okviru vinarije postoji nekoliko sala i elegantan restoran zatvorenog tipa, koji može da primi 240 gostiju. Vinarija je opremljena modernom tehnologijom za proizvodnju visokokvalitetnih vina isključivo od grožđa iz ovih vinograda. Vina ove vinarije, su u kratkom vremenu osvojila brojne nagrade od Beča, preko Londona, San Franciska do Tokija. Vinarija nosi ime poznatog subotičkog pevača starogradskih pesama, gospodina Zvonka Bogdana. Njegova umetnost I ime su sinonimi za vrhunski doživljaj kao što su I vina Vinarije Zvonko Bogdan.

VINARIJA TONKOVIĆ

 Vinarija Tonković
Vinarija Tonković
Izvor: TO Subotica

Na dinama Bačkih Vinograda, prostire se vinograd Vinarije Tonković. To je tip evropskog porodičnog vinograda i vinskog podruma. Pošto se smatra da je budućnost svetskog vinarstva u autentičnim lokalnim vinima, ovde se gaji isključivo jedna sorta grožđa i to autohtona sorta kadarka. Većina crvenih vina su teška, dok je kadarka laka i pitka i u tome je njena specifičnost. Veruje se da je kadarka u ove krajeve stigla još u XVII veku. Neko vreme je bila rasprostranjena a zatim je zaboravljena. O ovome i o mnogim drugim zanimljivostima domaćini slikovito pričaju svojim posetiocima. Kadarku Vinarije Tonković serviraju u prestižnim restoranima u Bordou – prestonici svih crvenih vina. Ovde, degustacije se organizuju u seoskoj kući koja se nalazi u samom vinogradu. Po dogovoru, mogu se poslužiti i specijaliteti lokalne kuhinje uz koje će kadarka pokazati svoje najbolje osobine.

VINARIJA PETRA

 Vinarija Petra
Vinarija Petra
Izvor: TO Subotica

Porodična vinarija Petra se nalazi u neposrednoj blizini obale Palićkog jezera. Brižljivo birano zemljište bogato glinom i ilovačom i povoljni klimatski uslovi idealni su za uzgoj visokokvalitetnih sorti grožđa. Tu se uzgajaju: Traminac, Pinot Grigio i Pinot Noir. Ova vina su punog ukusa, sveža, sa prijatnim kiselinama koje im daju jasan intenzitet voćnih aroma. Osim ukusa kvalitetnih vina, gostima vinarije Petra u sećanju još dugo ostaju špaliri vinograda i nezaboravan pogled na jezero. Degustacije vina se organizuju u samom vinogradu. Takođe, za manje grupe postoji mogućnost organizovanja degustacija u porodičnom vinskom podrumu u Subotici.

VINARIJA HOMPOT

Vinarija Hompot je jedna od najmlađih vinarija u regionu. Nalazi se na istočnoj obali Ludaškog jezera koje ima status Specijalnog rezervata prirode. Stoga, ovde ističu da se zemljište obrađuje a vina proizvode u harmoniji sa prirodom. Belo i rosé vino ovde proizvode primenjujući reduktivni proces, zahvaljujući čemu vina ostaju sveža i čuvaju ukus voća dok se crvena vina proizvode tradicionalnim starenjem u drvenim buradima.

 Vinarija Hompot
Vinarija Hompot
Izvor: TO Subotica

Ovde se trenutno proizvodi osam vrsta vodeći računa o ravnoteži autohtonih, tradicionalnih i svetskih sorti. Vinarija Hompot je moderna vinarija ali ipak odiše autentičnom, prijatnom i toplom atmosferom panonskih salaša. Degustacije se organizuju u gazdačkoj kući u samom vinogradu. Osim degustacija, mogu se organizovati i proslave i druga okupljanja za grupe ne veće od 50 osoba.

VINARIJA MAURER

 Vinarija Maurer
Vinarija Maurer
Izvor: TO Subotica

Vinarija Maurer se nalazi u Subotičkoj peščari, istočno od jezera Palić i Ludaš. Vinograd se okopava na klasičan način, ručno ili uz pomoć konja, a vina zriju na prirodan način, prirodnom fermentacijom uz pomoć divljih kvasaca. Ukus vina Vinarije Maurer određuje teroar - ukusi i mirisi cveća i trava koje rastu u vinogradu. Uz mnogo rada i ljubavi ovde nastaju vrhunska vina. Vina ove vinarije su pobrala mnoge nagrade. Sadašnji vlasnici su četvrta generacija čuvene porodice vinara. Stoga se ovde mogu pronaći stare sorte vina koje su ujedno i autohtone. Degustacije se organizuju u autentičnom vinskom podrumu u porodičnoj kući.

VINSKI DVOR

Vinski dvor je vinarija, vinski podrum, restoran i smeštajni objekat okružen velikim vinogradom. Vinskim turizmom ovde su počeli da se bave pre više od 15 godina. U tome su bili prvi što ih čini jedinstvenim u Srbiji. U Vinskom dvoru se dugi niz godina uzgaja grožđe. Vino se proizvodilo na tradicionalan način. Početkom XXI veka vinarija je opremljena modernim mašinama što uz kvalitetne sorte grožđa garantuje visok kvalitet vina. Ova vina imaju geografski zaštićeno poreklo i osvajaju značajne nagrade. Gaji se deset sorti grožđa od kojih su čak četiri sorte autohtone. Degustacija vina se, uz svetlost sveća, organizuje u rustičnom zasvođenom vinskom podrumu. Uz sireve, masline i sveže jabuke degustira se devet vrsta vina. Veliki izbor specijaliteta mađarske kuhinje se nalazi u ponudi restorana što dopunjuje doživljaj posetilaca i dugo ostaje u pamćenju.

 Vinarija Vinski dvor
Vinarija Vinski dvor
Izvor: TO Subotica
  Izvor: Profimedia/Shutterstock

VINARIJA DIBONIS

Prirodno bogatstvo udruženo sa modernom tehnologijom je ono što odlikuje vinariju DiBonis u proizvodnji desetak vrsta kvalitetnih vina i još više vrsta voćnih rakija. Iako je regija poznata po belim sortama grožđa, ovde su zasađene i crvene koje zbog velikog broja sunčanih dana lepo sazrevaju, naročito širaz. I vina i rakije DiBonis su na brojnim takmičenjima, osvojila značajne nagrade. Degustacija vina se organizuje u objektu kraj vinarije gde se u rustikalnom podrumu nalazi Vinski trezor u kom se čuvaju kvalitetna i vredna vina. Za one koje žele da upare vina sa ribljim specijalitetima.

 VINARIJA DIBONIS
VINARIJA DIBONIS
Izvor: TO Subotica

VINSKI SALAŠ ČUVARDIĆ

Vinski salaš Čuvardić se nalazi u starom porodičnom vinogradu "na salašu". Osim pudarske kuće, tu se nalazi stari vinski podrum iz 1928. godine kao i novi vinski podrum. Sadašnji vlasnici su treća generacija vinara što svedoči o znanju i ljubavi kojima se ovde pravi vino. Ovde je reč je o raskošnoj vinskoj karti starih autohtonih i novijih sorti vina. Vina Čuvardić su pobrala brojne medalje i nagrade. Degustacije se organizuju u rustičnoj pudarskoj kući ili u bašti. Za najavljene grupe se organizuje degustacija vina i pripremaju se specijaliteti stare domaće kuhinje a po dogovoru goste zabavlja tamburaški orkestar.

 Vinski salaš Čuvardić
Vinski salaš Čuvardić
Izvor: TO Subotica

VINARIJA MAJKIN SALAŠ

Vinarija Majkin salaš se nalazi na Paliću u sklopu porodičnog imanja koje je udaljeno 3km od obale jezera. Ona je deo etno parka površine 60ha i u svom sastavu ima restoran, prenoćište, bazen, kolekciju starih mašina, dečije igralište, seosko dvorište, ergelu i ribnjak. Ceo salaš je okružen voćnjacima gde se pretežno gaje jabuke. Vina se prave od sorti Šardone i Merlo a ono što je karakteristično za vinariju Majkin salaš je voćno vino od od jabuka i kupina. Degustacije vina se organizuju u restoranu Majkin salaš gde se nalazi i mali muzej tj. Vinska soba. Pored degustacije gosti mogu da obiđu i savremeni pogon gde se vino proizvodi i odležava. Pored domaćeg vina gosti mogu da degustiraju domaće proizvode sa salaša, domaće sokove i domaće rakije.

VINARIJA RELJIĆ

Vinarija Reljić je osnovana 2015. Godine. Ljubav prema vinu i strastven hobi su, kako to obično biva, prerasli u ozbiljno opredeljenje da se proizvede vino Rebus, zaštitni znak ove vinarije. Vino Rebus je, u istim srazmerama, kupaža sorti grožđa Merlot i Cabernet Sauvignon. Vino je odležalo u barrique buradima 12 meseci i nakon toga je flaširano. Za sada u ponudi Vinarije Reljić možete naći crveno vino i rose.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Subotice, a na osnovu Rešenja o raspodeli sredstava budžeta Grada Subotice za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2020. godini, donetog od strane Gradonačelnika Grada Subotice. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka