Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vršac, lepa varoš: Šta sve možete da obiđete u živopisnom banatskom gradu?

U podnožju Vršačkog gorja, nalazi se Vršac, grad raskošne lepote, čija se vrednost sastoji u burnoj prošlosti, bogatoj kulturnoj tradiciji, živopisnoj okolini, prirodnim lepotama, ukusnom grožđu i odličnom vinu.

  Izvor: Foto: TO Vršac

Tri reči, koje je čuveni Sterija napisao o svom gradu, zasigurno ga i danas najbolje opisuju – Vršac, lepa varoš. U podnožju Vršačkog gorja, nalazi se Vršac, grad raskošne lepote, čija se vrednost sastoji u burnoj prošlosti, bogatoj kulturnoj tradiciji, živopisnoj okolini, prirodnim lepotama, ukusnom grožđu i odličnom vinu.

Ova multikulturalna sredina prebogata je kulturno-istorijskim zdanjima kao što su Dvor Eparhije banatske, Gradska kuća, katolička Crkva Svetog Gerharda, Apoteka na stepenicama... gde svako od ovih zdanja ima svoju karakterističnu priču u pozadini. Kad je u pitanju kultura mora se izdvojiti zgrada Konkordija koja je sagrađena 1847. godine sa namerom da služi tada kao hotel. Menjajući svoju funkciju kroz vekove danas postaje deo Gradskog muzeja u kojoj je smeštena stalna postavka retkih muzejskih eksponata.

Povezane vesti

Vršac je i rodni grad mnogih poznatih ličnosti. Tu su otac srpske drame Jovana Sterija Popović, slikar Paja Jovanović, šahovski velemajstor Bora Kostić, čuvena operska diva Sultana Cijuk, pesnik Vasko Popa, arhitekta Dragiša Brašovan i još mnogi koji su ovaj grad ubeležili na svetsku kulturnu mapu.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Dvor Eparhije banatske;
Foto: TO Vršac

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Fasade;
Foto: TO Vršac

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Fensteri;
Foto: TO Vršac

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Katolička Crkva Svetog Gerhard;
Foto: TO Vršac

Pored pitome ravnice bez kraja ovaj grad krasi i Vršački breg, pravi dragulj i prirodni rezervat na geografskoj, ali i ekološkoj mapi ne samo vojvođanske regije i šire Srbije, već i ovog dela Evrope. Ako posetite Vršac, svoj pogled moći ćete da "bacite" sa čak 641 metra nadmorske visine, na kojoj se visini najazi najviša tačka ovog vojvođanskog masiva. Taj podatak svakako podrazumeva i raskošnu prirodu bogatu retkim biljnim i životinjskim vrstama, sa vazduhom koji ovaj kraj svrstava u vazdušne banje.

Najmarkantniji istorijski spomenik predstavljaju ostaci Vršačkog grada, na brdu koje dominira nad ravnicom, iz vremena srpskog despota Đurađa Brankovića, koji datira iz 1439. godine i do današnjeg dana predstavlja simbol grada – Vršačka kula. Vršački breg je idealan i za ljubitelje ekstremnih sportova koji poslednjih godina sve više okupiraju Vršac. Najviše je zastupljen paraglajding zbog idealnih vetrova ali ne odskaču ni brdski biciklizam i slobodno penjanje.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Vršačka kula;
Foto: TO Vršac

  Izvor: Foto: M. Vučanović
Brdski biciklizam;
Foto: TO Vršac

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Paraglajding;
Foto: TO Vršac

Ono čime sa Vrščani najviše ponose su nepregledne plantaže vinograda i čuveno vršačko vino koje je čak iz najdublje prošlosti deo sudbine ovoga grada. Ovo je od davnina bio vinogradarski kraj zahavljujući odgovarajućoj geografskoj poziciji. Svake godine trećeg vikenda u septembru u Vršac se sjate ljubitelji Bahusovog pića i tri dana na "Grožđebalu" se se uživa u slatkom grožđu, kvalitetnom vinu i ukusnim kobasicama. Ovu feštu predvodi poznati Sterijin boem i vinopija Vinko Lozić sa svojim tamburašima.

Posebnost Vršca u odnosu na druge ravničarske gradove leži u njegovoj specifičnosti kombinacije različitih sredina – divlje planinske i pitome ravničarske, raskošne prirode i zanosnog duha evropskog grada, išaran prelepim fasadama i čuvenim kibicfensterima.

Puno je bogatstava i lepota, a malo reči kojima bi se ukratko moglo ispričati dovoljno o Vršcu.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Grožđebal;
Foto: TO Vršac

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Kibicfenster;
Foto: TO Vršac

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta GRADA VRŠCA. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka