Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prođite PUTEM VINA: Upoznajte se sa vekovnom tradicijom prozivodnje vina u Vršcu

Vođeni stihovima poznate banatske pesme "Iz Vršca stiže glas u vinu leži spas", često se ljudi upute na put u sada već turistički poznat "grad pod Kulom".

  Izvor: Vinarija Rnjak

Ipak, taj put neretko se pretvori u "put vina", a kad ga jednom prođete vraćaćete se istim iznova i iznova.

Tamo gde se banatska ravnica sudara sa Vršačkim planinama vekovima se uzgaja vinova loza. Podno Guduričkog vrha, najvišeg vrha Vojvodine, vinogradi se spuštaju do čuvenog "vinskog sela" – Gudurice. I baš tuda vodi čuveni put vina, od Vršca podno brega putem kroz vinograde, preko Malog i Velikog Središta hodajući ili vozeći kroz "banatsku toskanu" stignete u Guduricu, vinsko selo u kome gotovo svaka kuća oduvek ima vinski podrum.

Možda će vas zanimati i:

Danas se vršačko vinogorje prostire na više od 2.100 hektara, a sve vrhunske sorte i dalje se ručno beru. Ipak, kad god se priča o vinu uvek se ističe i vreme, tačnije godina berbe. E, pa vršačke godine zadiru vekovima u prošlost i ne samo po predanju, nego i pisanim tragovima. Poznato je da su starosedeoci Banata - Dačani, proizvodili vino, ali je sigurno da su svoje zasade imali i Rimljani. To dokazuje i pronađena rimska amfora za vino iz 2. veka nove ere. Pisani podatak iz 15. veka govori da je bure vršačkog vina na dvoru ugarskog kralja plaćeno deset i po zlatnika, a po ceni vina u Gudurici, u to doba, određivana je cena u celoj Austrougarskoj. Povoljni geografski i klimatski uslovi za gajenje vinove loze opredelili su sve one koji su naseljavali ove prostore da se ozbiljno posvete proizvodnji grožđa i vina. Danas se ceo taj kraj, gde se dodiruju Vršačke planine i banatska ravnica, nalazi pod vinogradima i predstavlja jedan od najznačjnijih vinogradarskih područja u Srbiji.

 Vršački vinogradi
Vršački vinogradi
Izvor: TO Vršac

Trasa "Puta vina" započinje odlaskom do Vidikovca na Vršačkom bregu sa koga se pogled prostire na plantaže "Vršačkih vinograda". Potom se vožnjom kroz vinograde stiže do Gudurice, sela sa vekovnom tradicijom prozivodnje vina. Zatim se odlazi do takozvane "Druge kuće", čuvenog izletišta u vinogradima na samo pedeset metara od granice sa Rumunijom, a potom sledi povratak u vinsko selo. Tu vas čeka degustacija vina u čuvenom Berovom podrumu iz 1871. godine, gde i danas stoje bačve od dva i po metra visine i kapaciteta 26.030 litara. Nakon toga ne bi trebalo da propustite druženje sa vršačkim "Vitezovima vina" i posetu mnogobrojnim komecijalnim podrumima u Gudurici.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta GRADA VRŠCA. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka