Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dah egzotike: Istražite Krupajsko vrelo, mesto nestvarne lepote

Osim što je predstavlja prirodno bogatstvo, Krupajsko vrelo je veoma "fotogenično" i porede ga sa dalekim egzotičnim destinacijama.

 Krupajsko vrelo Izvor: Krupajsko vrelo, Foto: Shutterstock

Tokom istraživanja ove prirodne lepote, iščitavanja literature, ali i komentara, uočili smo da se Krupajsko vrelo najčešće poredi sa predelima indonežanskog ostrva Bali. Bali je ostrvo bogato tropskim šumama nestvarne lepote, stoga je ovo veliki komplimet za srpsko vrelo.

Međutim, u pitanju je samo vizuelna sličnost. 

Krupajsko vrelo se nalazi u istočnoj Srbiji, u zapadnom podnožju planine Beljanice, sa desne strane Krupajske reke, između sela Milanovac i Krupaja, oko 35 km od Žagubice. Pristupačno je asfaltnim putem koji povezuje Krepoljin i Despotovac.

Kraško jezero tirkizne boje, koje izvorište stvara na površini, okruženo šumom stvara ambijent koji izaziva oduševljenje. Temperatura vode ne prelazi 10°C, a u njegovoj neposrednoj blizini nalazi se i jak termalni izvor sa temperaturom vode od 26.5°C. 

Krupajsko vrelo duboko je 123 metra, a interesantno je da su ronioci do sada samo jednom uspeli da se spuste do njega, a tada su naišli na čitav lavirint podzemnih kanala.

Ispod su i polupotopljene pećine Želudac, Tobogan, Mala soba, 6 metara, Velika soba, Glava ovna. Tek na kraju kada prođete Kanal ulazite u bezdan, a na samom se nalazi još jedna podvodna pećina i prokopani tuneli koji vode ka površini zemlje.

Pored nestvarne lepote samog vrela koja privlači tokom cele godine veliki broj ljudi, u blizini ovog mesta nalaze se i dva važna manastira srpske kulture: Manasija i Ravanica.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka