Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upoznajte neverovatnu prirodu i istoriju Srbije: Istražite dolinu Ibra

Na 1360 metara visokim obroncima planine Hajle, od šest vrela nastaje reka Ibar.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Bila je glavna arterija nemanjićke Srbije, pa je zbog toga je još zovu i Dolina istorije, Dolina srpskih kraljeva i, prema mitu, Dolina jorgovana. 

Na 1360 metara visokim obroncima planine Hajle, od šest vrela nastaje reka Ibar. Reka je dugačka 276 km i većim delom svog toka protiče kroz uske klisure, koje čine jedan od najvećih masiva serpentinita u Evropi. Teče kroz Kosovsku kotlinu i kod Kosovske Mitrovice skreće na sever, a zatim se kod Kraljeva uliva u Zapadnu Moravu. 

Dolina se sužava kod Raške, kod starog grada Brvenika, gde polako ulazi u klisuru. Na tom mestu nalaze se manastiri Gradac i Stara i Nova Pavlica.

Nekoliko kilometara dalje, na mestu gde se u Ibar uliva reka Studenica, nalazi se i istoimeni manastir, Studenica, zadužbina rodonačelnika dinastije Nemanjića, Stefana Nemanje. Dva kilometra nizvodno od ušća Studenice u Ibar, nailazi se na veliki buk koji "grmi", po čemu je i dobio ime Grmčić. Ovaj buk dugačak je 70 metara, širok 3,5,  a dubok 6 metara.

Povezane vesti

Na putu Ibrom, dvadesetak kilometara južno od Kraljeva, visoki bedem i šest moćnih kula grada Magliča pozdravlja sa strme padine planine Stolovi. Ovaj grad-tvrđava pripadao je crkvi, a osnovna uloga mu je bila zaštita manastira Žiče i Studenice.

Pored bogate istorije, vredne istraživanja su i brojne banje, između ostalih Mataruška, Jošanička i Bogutovačka.

Ibar je okružen planinama. To su čuveni nacionalni park i skijaški centar Kopaonik, zatim, već spomenuti Stolovi i planina Željin, a sa druge strane Golija, koja je od strane UNESCO-a proglašena za prirodno dobro izuzetnog značaja i rezervat biosfere.

Pogledajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti


Priče i reportaže o mestima u Srbiji koja možete da istražite, potražite na linku:

ISTRAŽI SRBIJU

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka