Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istražite čudesnu prirodu Nove Varoši: 5 jezera koja bi trebalo da vidite

Istražite svaki kutak zapadne Srbije...

 Uvačko jezero u Novoj Varoši Izvor: Foto: Shutterstock

Na zapadu Srbije, na sredini magistralnog puta Beograd-Bar nalazi se opština Nova Varoš.

Nastanak grada Nova Varoš vezuje se za ime Skender-paše Đenovljanina, koji je putujući iz Bosne za Carigrad, u 16. veku, ostao oduševljen lepotama ovog predela. On je naredio da se na tom šumovitom predelu, na mestu današnje Nove Varoši, podigne kasaba, koja je, kako piše čuveni putopisac Evlija Čelebija, izgorela do temelja. Stanovnici su onda izgradili novu kasabu kojoj su dali ime Jeni Kasaba što znači Nova Varoš.

Nova Varoš smeštena je između planina Zlatar, Javor, Čemernice i Murtenice, a osim šumama, bogata je i rekama i akumulacionim jezerima. U ovoj opštini ima ih čak pet:

Zlatarsko jezero

 Zlatarsko jezero
Zlatarsko jezero
Izvor: Shutterstock

Zlatarsko jezero poznato i kao Kokin brod, je veštačko je jezero nastalo u dolini reke Uvac. Zlatarsko jezero ima površinu od 7.25 km2, dužinu od 21 km, dok je prosečna dubina jezera 75 m. Jezero je okruženo planinama Zlatar i Muretnica. Brana izgrađena na jezeru je najveća kamena brana u Evropi. 

Uvačko jezero

 Uvačko (Sjeničko) jzero
Uvačko (Sjeničko) jzero
Izvor: Shutterstock

Uvačko jezero (Sjeničko jezero) je veštačko jezero dugo 27 km koje vijuga meandrima kojima je pre njegovog nastanka proticala reka Uvac.

Uvačko jezero je prvo u nizu jezera koji su izgrađeni na reci Uvac za potrebe proizvodnje električne energije. Voda iz ovog jezera otiče u Zlatarsko jezero koje je drugo u nizu a iz Zlatarskog u Radoinjsko jezero.

Radoinjsko jezero

To je vodom ispunjen kanjon koji meandrira između uskih strmih krečnjačkih obala. Nastalo je pregrađivanjem Uvca na 42,8 km od ušća u reku Lim.

Tavničko jezero

Pre tridesetak godina, rudari su na mestu današnjeg jezera tražili rudu magnezita. Na mesti gde su kopali formiralo se jezero tirkiznoplave boje.

Potpećko jezero

Potpećko jezero je veštačko akumulaciono jezero podignuto na reci Lim 

Možda će vas zanimati i:

Priče i reportaže o mestima u Srbiji koja možete da istražite, potražite na linku:

ISTRAŽI SRBIJU

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka