Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istražite srednjovekovnu Srbiju: Tvrđava Koznik

Smatra se da je Koznik podigao knez Lazar kao vojnu odbrambenu vlastelinsku građevinu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Na putu između današnjeg Aleksandrovca i Jošaničke banje nalaze se ostaci utvrđenog grada Koznika, koji spada među poznatije srednjevekovne gradove iz vremena Moravske Srbije. Na vrhu 922 metra visoke kupaste planine Željin, nad dolinom reke Rasine, stoje ostaci ovog grada podignutom najverovatnije na mestu nekog prethodnog utvrđenja.

Smatra se da je Koznik podigao knez Lazar kao vojnu odbrambenu vlastelinsku građevinu, s dominantnim položajem nad velikim područjem koje se i danas naziva Rasinom. Prvi pomen Koznika nalazi se u Zakoniku kneza Lazara i dovodi se u vezu sa imenom Radiča Postupovića (Oblačića Rada) poznatijeg iz narodne poezije nego iz dostupnih istorijskih izvora.

Povezane vesti

Ipak, izvori navode da je početkom XV veka Despot Stefan Lazarevic doneo dva zakona u Kozniku 1405. godine, poklanjajući Radiču Postupoviću sva okolna sela i crkvu na reci Grabovničici. Posle naglog turskog osvajanja tvrđave Koznik ona je 1444. godine vraćena je pod upravu despota Đurđa Brankovića. Turci su tvrđavu Koznik ponovo osvojili u vreme kada je osvojen i Kruševac, 1454 – 1455. godine.  

Utvrđeni grad Koznik predstavlja primer malog srednjevekovnog utvrđenja, ima nepravilnu osnovu, koja prati teren. Uz utvrđenje postoje i ostaci drugih građevina koji su još uvek vidljivi.

U naše vreme Koznik se oživljava manifestacijom "Grad vitezova", svakog avgusta. U živopisnom predstavljanju kulturno-istorijskog nasleđa Srbije, u organizaciji opština Aleksandrovac i Brus, na trenutak je moguće doživeti srednjovekovni Koznik.

Bogati arheološki nalazi su delimično proučeni, a potrebna su i detaljnija istraživanja kako bi se život Koznika u potunosti rekonstruisao. Jedan o d zanimljivijih nalaza je verovatna crkvena građevina i ostaci fresaka na kojima je moguće prepoznati prikaze lica, ruku... Pretpostavku da je reč o crkvenom zdanju osnažuje otkriće groba sa spoljne strane zida. Ostaci keramike i fragmenti fresaka mogu se datovati u kraj XIV ili početak XV veka. Sa iste građevine verovatno potiču i delovi kamene plastike sa ornamentima u obliku dvojnog prepleta, a mnogi nalazi svedoče i o boravku turske posade u Kozniku.

Pogledajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Priče i reportaže o mestima u Srbiji koja možete da istražite, potražite na linku:

ISTRAŽI SRBIJU

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka