Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dostojanstveni svedoci prošlosti: 6 tvrđava na obali Dunava

Kada Srbijom putujete vozeći pored ili ploveći Dunavom, usput vas, sa obala, pozdravlja šest veličanstvenih tvrđava.

  Izvor: Foto: Lenush/ Shutterstock

Od praistorije do danas, Dunav je bio i ostao jedna od najznačajnihij evropskih reka. Na svom toku kroz Srbiju, koji je dug 588 km, Dunav se proteže od tromeđe Srbije, Mađarske i Hrvatske do ušća Timoka, na tromeđi Srbije, Bugarske i Rumunije. 

Dunav je bio jedna od najstalnijih granica Rimskog carstva, a na njegovim obalama su svoja sela i gradove gradili i Kelti i Turci i Austrougari. Svi ovi narodi za sobom su ostavili tragove koje Dunav i danas čuva, a najviše priča kriju dostojanstvene dame na njegovim obalama - tvrđave.

1. Bač

Najbolji trenutak da neko stigne u Bač, administrativno srce istoimene opštine Južnobaškog okruga, jeste lepi sunčan sumrak li neko svitanje. Tad putnik ne zna da li je zalutao u neki bajku spletom srećnih prilika jer mu se pred očima meša zlatna boja peščanih dina zaostalih za Panonsim morem, zlatasto rumena što dopire od Tvrđave, sa purpurom neba čiju širinu malo koji grad dostiže.

Povezane vesti

2. Petrovaradinska tvrđava

Na Petrovaradinskij steni dostojanstveno stoji tvrđava koja duboko ispod površine zemlje krije uzbudljive priče i, vekovima stare, legende.

Povezane vesti

3. Kalemegdanska tvrđava

"Šetnja" bregom za razmišljanje i vojevanje...

Povezane vesti

4. Smederevska tvrđava

Na mestu gde se malena reka Jezava uliva u veliki i moćni Dunav, tamo gde duvaju snažne košave i zemlja se spaja s nebom u neobičnoj lepoti uz šum reke, nalazi se monumentalni grad despota Đurđa Brankovića i despotice Jerine.

Povezane vesti

5. RAM

Mnoge kulture su vekovima pronalazile svoje utočište u malom srpskom mestu na Dunavu - Ramu. A evo i koje sve priče su ostale za njima...

Povezane vesti

6. Golubačka tvrđava

Saznajte ko je sve kroz istoriju osvajao i prisvajao veličanstvenu Golubačku tvrđavu, a koje legende Golupčani rado prepričavaju.

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka