Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istraži Srbiju

5 najlepših klisura u Srbiji

Autor Aleksandra Jovanović
Autor Aleksandra Jovanović

Istočni i zapadni delovi naše zemlje mogu da se pohvale najvećim brojem klisura, od kojih je National Geographic Srbija izabrao najlepše...

Izvor: Ovčarsko-kablarska klisura Foto: Shutterstock

1. Sićevačka klisura

Ukoliko prolazite kroz Niš ili njegovu okolinu, nemojte da zaboravite da posetite biser jugoistočne Srbije - Sićevačku klisuru. Ona predstavlja deo rečne doline Nišave, koja je nastala intenzivnim usecanjem njenog vodenog toka u stensku masu, između severnih ogranaka Suve planine i južnih ogranaka Svrljiških planina. Sićevačka klisura je podeljena na dve geografske celine: gornju — Crnčansko-gradištanski kanjon i donju — Ostrovičku klisuru.

Povezane vesti

Povezane vesti

Zahvaljujući bogatoj flori i fauni, proglašena je parkom prirode, a jedan od dragulja ove klisure je i biljka žalfija, koja inače uspeva isključivo u mediteranskim krajevima. U ovoj klisuri su izgrađene dve hidroelektrane. U okolini se nalaze dva srednjovekovna manastira Svete Bogorodice i Svete Petke

Izvor: Foto: Shutterstock
Zahvaljujući bogatoj flori i fauni, proglašena je parkom prirode, a jedan od dragulja ove klisure je i biljka žalfija;
Foto: Wikimedia Commons

2. Đerdapska klisura

Najduža i najveća klisura u Evropi formira deo granice između Rumunije i Srbije. Ona predstavlja kompozitnu, antescedentnu dolinu koju čine: Golubačka klisura, Ljupkovska kotlina, Klisura Gospođin vir, Donjomilanovačka kotlina, Klisura Kazan, Oršavska kotlina, Sipska klisura i Vlaško-pontijska nizija.

Software:ViewNX 2.8 W Created: 2015:10:04 21:02:13
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Klisura Kazan kod Kladova;
Foto: Wikimedia Commons

Đerdapsku klisuru krase brojni istorijski spomenici i arheološka nalazišta, među kojima su najpoznatiji Lepenski vir, Golubački grad, kao i ostaci Trajanovog mosta i Trajanove table. Ovaj deo Srbije je poznat i po hidroelektrani Đerdap.

Nastavak vas očekuje na narednoj strani >>>

Najnovije

Priroda

Nauka