Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako provesti jedan dan u Sremskim Karlovcima?

Prošetajte živopisnim gradom, riznicom srpske kulture na obroncima Fruške gore.

  Izvor: Foto: Profimedia

11.00

Najmonumentalnija građevina 19. veka u Vojvodini nalazi se u Sremskim Karlovcima. Zgrada je kombinacija baroknog i pseudorenesansnog stila, a može se videti riznica Srpske pravoslavne crkve. Ovo je sedište episkopa sremskog i ima status letnje rezidencije srpskog patrijarha, pišu Novosti.

12.00

Na trgu se može videti Saborna crkva posvećena Svetom Nikoli iz 1762. godine. Ikonostas je remek-delo srpskog baroknog slikarstva. U oltarskom delu smešten je sveti ćivot sa delom moštiju Sv. Arsenija Sremca.

Saznajte i Kako da provedete jedan dan u Zrenjaninu?

13.00

Čuvena česma Četiri lava podignuta je 1799. godine u čast završetka prvog karlovačkog vodovoda. Česmu je obnovio prof. dr Miodrag Radulovački, nekadašnji đak Karlovačke gimnazije, oktobra 2007. godine. Legenda govori da će se svako ko popije vodu sa ove česme, vratiti u Sremske Karlovce.

U blizini je i jedna od najstarijih apoteka u Vojvodini, otvorena 1890. godine, koja još uvek radi. Ludvig Štraser je osnivač, a karakteristična je po interijeru koji je po porudžbini napravljen u Veneciji.

14.00

Najstarija srpska gimnazija je Karlovačka i osnovana je 1791. godine. Sadašnja zgrada je podignuta 1891. godine kao zadužbina srpskog patrijarha Germana Anđelića. Danas se u Karlovačkoj gimnaziji izučavaju savremeni i klasični jezici.

Svedok vekova: Neverovatna priča srednjovekovne tvrđave Golubac

15.00

Do Kapele mira stiže se za 15 minuta hoda. Obično je zatvorena, ali radi tokom Karlovačke berbe grožđa. Podignuta je 1817. godine na mestu gde je potpisan čuveni Karlovački mir (1699. godine) između sila hrišćanske alijanse i Turske. Prvi put u zvaničnoj svetskoj diplomatiji korišćen je okrugli sto za pregovaranje.

16.00

U Sremskim Karlovcima može da se poseti i neobični Muzej pčelarstva i vinarstva, ali i mnoge vinarije.

Priče i reportaže o mestima u Srbiji koja možete da istražite, potražite na linku:

ISTRAŽI SRBIJU

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka