Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da provedete jedan dan u Zrenjaninu?

Na najbolji način iskoristite 24 časa u Zrenjaninu, banatskom gradu u kojem ćete uživati u šetnji pokraj reke ili nekom od tri jezera, ali i u interesantnim arhitekturnim i istorijskim zdanjima i bogatom kulturnom sadržaju.

  Izvor: Gradska skupština i spomenik Kralju Petru Foto: Profimedia

Zakoračite u Zrenjanin, grad multikulturalnosti, multikonfesionalnosti, grad kulture, umetnosti, interesantne arhitekture, sporta, grad mostova, mladih i snažnog privrednog zamaha...

Zrenjanin je najveći grad sprskog dela Banata i treći po veličini u Vojvodini, odmah nakon Novog Sada i Subotice

Povezane vesti

Povezane vesti

Njegova tradicija seže čak od 1326. godine kada se prvi put pominje u istorijskim spisima pod imenom Bečkerek. Još jedno ime koje se vezuje za Zrenjanin je Petrovgrad, a sadašnje ime je dobio 1946. godine po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu. 

Ovaj prelepi grad na obali Begeja je idealan za jednodnevni izlet u avgustu, a mi vam pomažemo da na najbolji način provedete 24 sata u ovom banatskom gradu:

10.00

Posetu treba početi u starom gradskom jezgru koje čini nekoliko atraktivnih građevina i spomenik Kralju Petru, a većina je podignuta tokom 19. i početkom 20. veka. Jezgro se prostire u ulicama: Kralja Aleksandra i Karađorđevoj, Svetosavskoj, Gimnazijskoj, Pupinovoj, Narodnog fronta, Kralja Petra Prvog, Jevrejskoj, Svetozara Markovića, oko Trga slobode, Trga dr Zorana Đinđića i "Malog mosta".

Većinu lepih zgrada izgradili su bogati trgovci, poput velelepne Bukovčeve palate iz 1905. godine, Šeherezade izgrađene u mavarskom stilu, prve robne kuće nameštaja Bence i sin i Palate Daun.

11.00

Iz svih delova grada može se videti visoki vodotoranj iz 1964. godine. Međutim, Centralni trg krasi nekadašnji Županijski dvor odnosno Gradska kuća iz 1820. godine. Delo je Josipa Fišera. U holu treba obratiti pažnju na vitraže: moć, pravda i mudrost.

Dragulj među starim zdanjima je Narodno pozorište iz 1839. godine. U prelepoj pozorišnoj sali repertoar je bogat, ujutru se mogu videti lutkarske, a uveče dramske predstave.

12.00

Posetite Narodni muzej, koji je poznat je po zanimljivim izložbama, likovnim kolonijama i horovima svetskog renomea.

13.00

U samom centaru Zrenjanina nalaze se tri gradska jezera koja su nastala presecanjem meandara Begeja. Najveće se nalazi pored lepe zgrade suda, a šetalištem se dolazi do čuvene pivare Lazara Dunđerskog. Zrenjanin ima deset mostova, različite arhitektonske građe i stilova, a najzanimljiviji je "most na suvom".

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

14.00

Zrenjanin je primer sloge, jer u gradu mogu da se vide: pravoslavni Uspenski hram, rimokatolička katedrala, ruska, slovačko-evangelistička, reformatska crkve, kao i hram Vavedenje i Manastir Svete Melanije Rimljanke.

15.00

Ljubitelji prirode mogu da se odmore u nekom od parkova u centru (Županijski park, park poljubaca Čokliget, Plankova bašta i Karađorđev park), ali i da odu do izletišta jezera Peskara.

18.00

Na putu ka Beogradu nalaze se Kaštel u Ečkoj i Carska bara. Kaštel je 1820. godine sagradio jermenski vlastelin Lazar Lukač, a dvorac je renoviran.

Izvor: Novosti

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka