Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

3 srpske pećine: Najlepše kamene dvorane naše zemlje

Pećine su izuzetno atraktivne, a istočna Srbija je isprepletena podzemnim prolazima poput mreže.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Srbija ima više od 1.500 pećina, ali je za turiste pristupačno tek njih desetak. Najbliža Beogradu je Risovača, a Stopića pećina ima prostran ulaz i pet celina.

Risovača se nalazi na istoimenom brdu u Aranđelovcu, gde posetioci mogu da uđu 150 metara u njegovu utrobu. Izuzetno je zanimljiva, jer je to jedno od retkih mesta gde su pronađeni ostaci iz ledenog doba i oruđe ljudi iz paleolita. Ostaci ljudskih skeleta nisu otkriveni, s obzirom na to da se pećina nalazila u okviru starog kamenoloma, pa je prilikom eksploatacije kamena došlo do uništenja ulaza s najbogatijim kulturnim slojevima!

Povezane vesti

Starost ostataka procenjuje se na oko 100.000 godina, kada su se dogodile velike klimatske promene usled kojih je došlo do migracije životinjskih stada iz ledom pokrivene srednje Evrope ka severnoj Africi. Pećina je zimi otvorena od devet do 16 časova.

Na putu za Zlatibor prava je šteta ne svratiti do Stopića pećine (od magistralnog puta udaljena 19 kilometara). To je rečna pećina kroz koju protiče Trnavski potok i jedna je od retkih u kojoj je leti toplo, jer ostale imaju stalno istu temperaturu.

Pećina ima pet celina, a deo koji posećuju turisti nije bogat pećinskim ukrasima, ali ima prostran ulaz, otvore na tavanici, siparsku kupu “Pseće groblje”, vodopad “Izvor života” i niz bigrenih kada koje se ubrajaju u najveće i najdublje (više od sedam metara) od svih pećina u Srbiji. Kade su periodično poplavljene, a neke od njih su postale jezera.

Pogledajte:Očaravajuće fotografije nedavno otkrivene pećine

Resavska pećina je najveća i najatraktivnija i nalazi se kod Despotovca (udaljena 20 kilometara). Iako je samo tokom avgusta poseti 40.000 turista, u ovoj pećini sezona se nikada ne završava.

To je i najstarija pećina u Srbiji (80 miliona godina), a nakit u njoj je počeo da se stvara pre ledenog doba. Otkrivena je tek 1962. godine, iako su za nju i ranije znali čobani koji su se u pećinu sklanjali sa ovcama da bi se zaštitili od nevremena. Dugačka je četiri i po kilometra, a posetioci mogu da šetaju spiralnom stazom od 800 metara i uživaju u dva nivoa i fantastičnim dvoranama, kanalima, okamenjenim vodopadima, stubovima, stalaktitima... Ukrasi su u tri boje, crvenoj (od oksida gvožđa), beloj (od kristalnog kalcijuma) i žutoj (od primesa gline). Temperatura tokom cele godine iznosi sedam stepeni. 

Pročitajte:Tragom hajduka i propale trgovine

Izvor: Novosti (A. Krsmanović)

Zavirite unajveću pećinu na svetu

Priče i reportaže o mestima u Srbiji koja možete da istražite, potražite na linku:

ISTRAŽI SRBIJU

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka