Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Namirnica na jelovniku Bele kuće i još 3 zanimljivosti o čuvenom POMFRITU

Da li su ga izmislili Belgijanci ili Francuzi, a ko je krompir u ovom prženom obliku doneo u Ameriku? Ove zanimljivosti verovatno nise znali o pomfritu, omiljenoj brzoj hrani.

 Pomfrit preliven čedar sirom Izvor: Shutterstock

Okupan u kečapu ili posuti sirom. Kao obrok ili kao prilog. Postoje razni načini uživanja u prženim krompirićima. Pomfrit je popularan celom svetu, s naizgled beskrajnim brojem predloga za posluživanje, piše Pun kufer. Od svojih skromnih početaka do debija na večerama u Beloj kući i konačnog usvajanja kao omiljene ulične i brze hrane, u nastavku ćete pronaći još neke zanimljivosti o ovom – legendarnom jelu.

Poutine – nacionalno kanadsko jelo

Prvi put se u restoranima pojavio 1950-ih, a s vremenom je postao neslužbeno poznat kao nacionalno jelo Kanade. Ovaj način posluživanja pomfrita podrazumeva masne pržene krompiriće prekrivene smeđim sosom i vurdom. Iako potiče iz Kvebeka, toliko je popularna stavka na jelovniku da posetioci mogu da ga poruče u lancima restorana brze hrane širom Kanade. Ako ljubitelji krompirića traže veći izbor, tu su i restorani u kojima su čitavi jelovnicima posvećeni različitim verzijama ovog jela.

 Kanadski pomfrit u posudi - Poutine
Poutine
Izvor: Shutterstock

Verovatno potiču iz Belgije

Niko ne zna kada je tačno pomfrit imao svoj kulinarski debi. Pre XVI veka krompir se uopšte nije smatrao jestivim. Dok legende koje se prepričavaju u Francuskoj tvrde da su ulični prodavci predstavili pomfrit na mostu Pont Neuf u kasnom XVIII veku, Belgijanci pak insistiraju na tome da je nastao, tokom posebno hladne zime 1680. godine, u njihovom gradu Namuru. Prema belgijskoj legendi, lokalni ribari su odlučili da za jelo za spreme krompire kad je reka zaledila, pa nisu mogli da ulove ribu. Ipak, za samu promociju krompira širom svieta najzaslužniji su Francuzi.

Tomas Džeferson smatra se zaslužnim za donošenje pomfrita u Sjedinjene Države

Tomas Džeferson bio je američki ministar u Francuskoj od 1784. do 1789. godine, kada se i zaljubio u francusku kuhinju. Ponekad nazivan prvim američkim gurmanom, treći predsednik Sjedinjenih Država toliko je voleo pomfrit da se on nalazio među 150 recepata koje je njegov kuvar Džejms Hemings doneo u Ameriku nakon završenog kulinarskog usavršavanja u Parizu. Recept za pommes de terre frites à cru en petites tranches, što u prevodu znači 'komadići sirovog krompira prženi u dubokom ulju', izgledom je gotovo isti današnjem pomfritu. Jedino što je umesto duguljastih rezova Džefersonov pomfrit bio isečen na tanke, okrugle ploške, prenosi Pun kufer.

Čak i u slavnim romanima

Kao siromašno dete koje je odrastalo u Londonu, mladi Čarls Dikens često je sanjario o hrani koju nije mogao da priušti dok je radio u fabrici lakova za cipele. Njegova fascinacija dobrom kuhinjom prešla je u njegove romane, koji često uključuju bogate, detaljne opise jela. Dikensova pažnja posvećena kulinarskim detaljima takođe je bila ispred svog vremena jer je opisao modernu britansku ribu s krompirićima (koja nije bila na tržištu do 1863. godine) u svom romanu "Priča o dva grada", iz 1859. godine.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka