Aleksandar Repedžić i Anđela Đermanović otvaraju korice starih kuvara i uz pomoć stručnjaka rekreiraju starinske recepte. Pogledajte kako su u njihovoj počudnoj kuhinji spremili su vlaške palačinke - plašnite.

Etnolog Aleksandar Repedžić i vizuelna umetnica Alnđela Đermanović napravili su Počudište! U Počudištu, kroz seriju kratkih dokumentarnih filmova, njih dvoje nas vode kroz mistične rituale i običaje naroda Balkana, a u okviru svog počudnog jutjub kanala predstavljaju nam i POČUDNU KUHINJU. Otvaraju korice starih kuvara i uvode vas u svet unutar kog beli luk ne štiti samo od vampira!
Tradicionalno vlaško jelo - PLAŠINTE
Nekada su se spremale za zadušnice, svetkovine, praznike ali i za specijalne goste. Pripremaju se i za ostale velike mrsne praznike i svečane trpeze. Reč plašinta je nastala od latinske reči placenta. Plaśintă (mn. plaśinț) [akc. plaśintă] (i. ž.) — (nutr.) palačinka, pita sa sirom i jajima.
Plašinte su bile nezaobilazne za vreme Lazareve subote jer je po verovanju Lazar zapravo dete koje je umrlo od želje za ovim palačinkama.
Testo za plašinte se mesi na loparu (daska za testo) i oklagijom razvlači u list. U jednu panicu (drvena posuda) razbiju se jaja, zdrobi sir i pomeša se kašikom da se napravi nadev. List testa razvučenog na loparu za plašintu, premaže se nadevom i preklopi u šestougaonik ili četvorougaonik. Plašinta se prži u tiganju.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 200 ml mlake vode
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- pola kocke kvasca
Fil:
- 1 kriška starog sira
- 3 jaja
Priprema:
Pomešajte kvasac i šećer u malo mlake vode. Zatim u brašno dodajte so, razmućeni kvasac i ostatak vode. Promešajte varjačom, pa rukama umesite testo. Pokrijte ga i ostavite da odstoji.
Fil: Izdrobite sir (preporučuje se vlaški sir zbog intenzivnog ukusa) i dodajte jaja, pa promešajte.
Nakon toga, testo podelite na šest jednakih delova. Svaki deo razvucite što tanje. Zatim namažite fil po čitavom testu. Testo možete da preklopite kao pancerotu ili kao pismo. Na sredini napravite rupicu kako vam se testo ne bi mnogo naduvalo pri prženju. Pokrijte ih još malo da narastu, a potom pržite u dosta ulja.
Pogledajte video: