Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od 'zelenog zlata' do omiljenog sosa mnogih gurmana: Kako je gvakamole osvojio svet?

Ovaj sos je nastao u Mezoamerici, gde je smatran darom bogova. Danas je planetarno popularan i predstavlja jedan od omiljenih dodataka jelima i u Srbiji.

 Gvakamole sos_1512625883.jpg Izvor: Shutterstock

NAKON što je 1492. godine otkrivena Amerika, evropski kolonizatori su potčinili stanovnike Mezoamerike. Iako većini danas deluje da su svoj uticaj na autohtono stanovništvo izvršili samo kolonizatori, istina je da su oni međusobno uticali jedni na druge, i u kulturološkom, ali i u kulinarskom smislu. Tako su se Španci susreli i sa jelom ili preciznije rečeno sosom, koji će vremenom postati internacionalni fenomen. 

Prema mitu koji se pojavljuje u tekstu Legenda o Suncu, upravo je bog Kecalkoatl prilikom jedne od svojih poseta stanovnicima Mesoamerike dao recept za gvakamole sos. Istorijske činjenice sugerišu da su oni decenijama pre kolonizatora konzumirali gvakamole spremljen prema sopstvenom receptu. Uglavnom su mešali sastojke - avokado, paradajz i čili, koji su dodavali u druga jela ili su ga jeli zasebno.

Kasnije, kada se Ernan Kortes pojavio na meksičkom tlu, otkrio je recept i odlučio da ga predstavi svom kralju. To je bilo dovoljno da spomenuti sos stekne popularnost, a u prilog ovoj činjenici najbolje govori da su ga zvali i "zeleno zlato". Naravno, Španci su poželeli da gvakamole prilagode svom ukusu, pa su dodali namirnice na koje je njihovo nepce već bilo naviklo, poput crnog luka, belog luka, soli i limuna, kao i začina i aromatičnog bilja, poput bibera i korijandera.

Ovaj recept je prenošen dalje, a ostatak sveta, kada ga je jednom okusio, nije hteo da odustane od njega. Gvakamole je uspeo da "probije" gotovo sve granice, kako geografske tako i kulinarske, menjajući se i evoluirajući gde god je stigao. Do danas su u meksičkoj kuhinji ostale popularne dve verzije -  ona u kojoj je potpuno izmešan sadržaj svih sastojaka sa avokadom i koji predstavlja tipičan sastojak uličnih i jela sa lokalnih tezgi, i drugi u kome nema avokada. 

Ukoliko želite, pokušajte i sami da ga napravite i dodate svojim jelima:

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka