Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukusan način da započnete Novu godinu: Za koju hranu se tradicionalno veruje da donosi sreću?

Napravite neko od ovih jela ili samo dodajte pojedine namirnice u one specijalitete koje već pravite, jer pojedini narodi vekovima veruju da im ova hrana donosi sreću.

 Hrana koja donosi srecu u Novoj godini na crvenom stolnjaku Izvor: Shutterstock

Doček Nove godine je povod ljudima širom sveta da naprave omiljenu hranu, ili onu za koju veruju da će im doneti sreću. Koja je to hrana? To naravno zavisi od toga na kom delu planete živite.

Širom sveta, različite kulture imaju različita verovanja u vezi sa namirnicama. Za njih one imaju jedinstveno značenje, pa možda i vi možete da razmislite o tome da ih uvrstite u svoj jelovnik. Pravljenje ovih jela ili samo dodavanje pojedinih namirnica u ona koja već spremate, može da bude uksan način da dočekate Novu godinu.

Svinjetina

 Svinjsko pečenje za Novu godinu
Svinjsko pečenje za Novu godinu
Izvor: Shutterstock

Svinjsko meso je obavezno na novogodišnjim trpezama širom sveta jer se smatra da dodnosi sreću. Kako je svinjetina postala tradicionalna novogodišnja namirnica?

Postoji nekoliko razloga, i a najčešće se navode dva: jedan simboličan i jedan praktičan. Prvi kaže da to ima veze sa načinom na koji se svinja kreće. Na primer, svinja rije njušku u zemlju i kreće se ka napred - baš u onom smeru u kom i mi želimo da idemo u Novoj godini.

Drugi razlog je taj što se svinje tradicionalno kolju u kasnu jesen, što meso ove životinje čini najsvežijim i dostupnim za spravljanje ukusnih jela.

Paraseće pečenje je uobičajeno na novogodišnjim trpezama u Srbiji, a, na primer, svinjetina sa kupusom koja se jede za Novu godinu u Sjedinjenim Državama, je recept koji su doneli prvi doseljenici iz Evrope.

Kupus

Tokom novogodišnji praznika, na stolove uz svinjetinu često dolazi i kupus. U mnogim evropskim kulturama se smatra da listovi kupusa podsećaju na novčanice.

Sočivo

A kada smo kod prosperiteta i novca za Novu godinu možete poslužiti i sočivo koje takođe podseća na novčiće. Najčešće ga za novogodišnje praznike spremanju Italijani kako bi ga jeli posle ponoći, najčešće u kombinaciji sa svinjskim mesom i kobasicama.

Riba

Riba je uobičajeno novogodišnje jelo u kulturama koje žive blizu vode. Na primer, u skandinavskim zemljama se smatra da haringa, zbog svojih srebrnih krljušti donosi novac.

Voće

 Devojka uzima zrbo grožda sa poslužavnika Izvor: Shutterstock

U filipinskoj kulturi Nova godina se tradicionalno dočekuje uz 12 vrsta voća. Svaka vrsta simbol je jednog meseca u godini, a najčešće biraju ono okruglog oblika.

I stanovnici Španije i pojedinih delova Meksika imaju svoj novogodišnji običaj vezan za voće. Oni jedu dvanaest zrna grožđa.

Voće koje se širom sveta jede u novogodišnjoj noći je i nar, kao simbol plodnosti i rađanja.

Vasilopita

U domovima širom Grčke se uoči dolaska Nove godine pravi Vasilopita.

Postoje različiti recepti za njeno pravljenje, ali je njena simbolika ista. Posvećena je Svetom Vasiliju i u nju se uvek skriva novčić koji njegovom pronalazaču donosi sreću i blagostanje tokom čitave godine.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka