Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nije za one sa slabim stomakom: Od pačjeg fetusa do mozga majmuna - 10 najbizarnijih namirnica koje ljudi jedu

Širom sveta ljudi iz različitih zemalja jedu neke stvari koje ne možete ni da zamislite.

 Balut Izvor: Shutterstock

Sredina u kojoj živimo umnogome je odredila način na koji se hranimo. Na različitim stranama sveta ljudi su naučili da jedu namirnice koje su im dostupne, ali su iz ugla prosečnog stanovnika Srbije neke navike u ishrani krajnje začuđujuće.

Pogledajte kojih to deset namirnica su najbizarnije:

*Ukoliko ste osetljivi, upozoravamo vas da je bolje da ne nastavljate da čitate ovaj članak. Spisak nema nameru da uvredi bilo čiji ukus.

Možda će vas zanimati i:

10. KOPI LUVAK - KAFA OD ŽIVOTINJSKOG IZMETA

Kopi Luvak su zrna kafe koja potiču od izmeta Civeta, sisara koji nastanjuje tropske predele Azije i Afrike. Ove životinje jedu samo najfinije zrele bobice, a izlučuju delimično svareno zrnevlje. Kopi Luvak je najskuplja kafa na svetu, čija cena iznosi između 120 i 600 dolara, a prodaje se uglavnom u Japanu i Sjedinjenim Američkim Državama, ali sve je rasprostranjenija i u drugim zemljama. Konzumira se tako što se zrna operu i ispeku se na laganoj vatri, kako se ne bi uništili ukusi koji se oslobađaju u procesu spremanja.

9. VOLOV PENIS

U zapadnim zemljama, volov penis se obično suši i prodaje kao poslastica za pse, ali mnogi orijentalni narodi ih neretko jedu. Penis se uglavnom kuva na pari ili se preprži, a može se jesti i sirov. Ukus volovog penisa neki upoređuju sa prekuvanim lignjama.

8. PTIČJA PČLJUVAČKA

Neke vrste ptica prave svoja gnezda tako što ispljuju određena hemijska jedinjenja, koja se potom stvrdnu u vazduhu. Ova gnezda od ptičje pljuvačke se u Kini smatraju specijalitetom i jedan su od najskupljih životinjskih proizvoda. Pretežno se poslužuju kao sastojak supe, ali od njih se mogu napraviti i slatkiši. Kada se kombinuju sa vodom, ova gnezda poprimaju želatinastu teksturu.

7. "GUSENICA" - GLJIVA

"Gusenica" je vrsta parazitske gljive koja raste na larvama insekata. Gljiva napada telo gusenica, da bi ih na kraju ubila i mumificirala. Ova gljiva se obično koristi kao kineski i tibetanski lek, ali i kao afrodizijak i sredstvo protiv zaraznih bolesti. Takođe se poslužuje u supi.

6. PACOVI

Pacovi su uobičajena hrana u nekim delovima sveta. U zabačenim selima Severne Koreje ih neretko jedu jer nemaju šta drugo. U pitanju su u glavnom poljski pacovi, a ne gradski, kakve češće srećemo. Njihov ukus upoređuju sa ukusom piletine.

5. MOZAK MAJMUNA

Posluživanje mozga majmuna je neobično iz više razloga, ali pre svega zbog veoma visokog rizika oda zaražavanja fatalnim, prenosivim oboljenjima mozga. U nekim oblastima Kine, mozak majmuna se jede sirov. To čine na sledeći način:

Kosa majmuna se otkloni brijačem. Dletom ili čekićem otvore lobanju majmuna i kašičicom uzimaju njenu sadržinu - mozak. Ovaj postupak mora da se obavi pre smrti nesrećne životinje.

4. PAUCI

Ovi pauci iz Kambodže su slični severnoameričkim tarantulama. Uzgajaju se u rupama u zemlji posebno za jelo. Pripremaju se tako što se preprže do te mere da postanu hrskavi. Ukus pauka često upoređuju sa ukusom rakova. Sam ukus nije jak, ali dok se jedu ovi pauci neophodno je imati maramice uz sebe, jer crni sok koji curi iz njih preti da umrlja lice i ostavi trajne fleke na odeći.

3. PČELINJE LARVE

Pčelinje larve se jedu u Kini i Japanu (gde se zovu hačinoko). Hačinoko je postao popularan pre mnogo godina, kada su se ljudi, lišeni ribe i mesa, okrenuli drugim divljim životinjama u potrazi za proteinima. Larve se kuvaju u soja sosu i šećeru, zbog čega imaju blago sladak ukus sa mrvičastom teksturom.

2. BALUT - FETUS PATKE

Balut je pačje jaje, sa tek razvijenim embrijonom unutar sebe, koje se kuva i ljede se u ljusci. Smatra se specijalitetom azijske kuhinje, a posebno Filipina, Kambodže i Vijetnama. Za balut se popularno veruje da je afrodizijak, kao i da je izuzetno bogat proteinima i hranljivim materijama. Često se poslužuje uz pivo.

Oplođena pačja jaja se izlažu sunčevoj toploti i čuvaju se u korpama kako bi tu toplotu i zadržala. Nakon devet dana, jaja se drže na svetlu, kako bi se embrion unutar njih otkrio. Otprilike osam dana kasnije, balut je spreman da se kuva, prodaje i jede.

1. ZMIJSKA KRV I ŽUČ

Zmijska krv i žuč se češće koriste kao lek, nego kao hrana, ali su svakako i te kako zaslužuju svoje mesto na ovoj listi. U centralnoj Džakarti, čovek koji sebe naziva Kobrom, specijalizovao se za pripremu zmijske krvi i žuči u medicinske svrhe. To čini na sledeći način:

Obično odseče glavu zmiji i krv ispusti u čašu. Zatim dodaje žuč u piće i dobijenu smešu koristi kao lek za respiratorne bolesti, kožne probleme, bolove i probavne smetnje. Takođe se govori da ova smeša poboljšava izdržljivost i seksualni potencijal muškarca. Ispijanje krvi direktno iz zmije čine ljudi kao čin hrabrosti ili muškosti.

Možda će vas zanimati I:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka