Konkurencija je jaka, tu su i urnebes i ajvar, pa ćemo kajmak proglasiti jednim od prinčeva - i ispričati vam kratku priču o njegovom poreklu.

Kajmak vodi poreklo od jedne vrste deserta koji se pravio u turskom gradu Afjon, koji je inače postao poznat po svojim receptima za proizvodnju ratluka i vrste gustog krema koji su pravili čak 3000 godina pre Hrista.
U 17. veku, samo u Istanbulu je postojalo više od 40 prodavnica kajmaka.
Reč kaymak potiče iz srednje Azije, a prvi poznati pisani podaci o ovoj reči pronađeni su u Kutadgu Bilig, poznatoj knjizi Mahmuda al-Kashgarija.
Poznato je da se kajmak pravio i u Evropi, na Bliskom istoku i u centralnoj Aziji. Do danas, za razliku od Evropljana koji kajmak prave od kravljeg mleka, meštani istočnih zemalja koriste bivolje mleko.
Zanimljivo je da se u Turskoj kajmak tradicionalno služi za doručak u kombinaciji sa medom. Obavezan je deo doručka na Bliskom istoku, a stanovnici Irana i Iraka ga koriste za pripremu jedne vrste testa. U Avganistanu se za doručak pije zeleni čaj, a uz njega se jede tradicionalno pecivo pod nazivom Naan na koji se namaže kajmak.
Na Balkanu, kajmak se najviše proizvodi u brdskim predelima, naročito u Srbiji i Bosni. Uglavnom se služi kao predjelo, ali i kao dodatak drugim jelima. Najpoznatija kombinacija je kajmak sa lepinjom, kao i prilog pljeskavicama i ćevapima.
Ako se nađete u nekoj od sledećih zemalja, a prijede vam se kajmak, evo kako da ga tražite:
- Kaylgmak – Mongolija
- Qaymaq – Azerbejdžan,
- Qaymoq – Uzbekistan
- Kaйmak i kymak – Turkmenistan
- Qhaymaqh i sarshir – Iran
- Gaimar i qaimar – Irak
(Balkan City Magazine)